ПРОПАСТ ЗДРАВСТВА: БОЖЕ ПОМОЗИ НА ОПЕРАЦИОНОМ СТОЛУ У СРБИЈИ

profesor dr Miljko RistićСвојевремено је проф.др Томица Милосављевић у време обављања високе функције министра здравља отишао у иностранство на ортопедску операцију, јер очито није хтео да укаже своје поверење домаћим хирурзима. Умеђувремену ко зна колико је анонимних лекара из истих разлога отишло у иностранство. Последњи случај који су објавили домаћи медији јесте случај угледног кардиохирурга професора др Миљка Ристића, иначе бивши директора Клиничког центра Србије, који је прошле године успешно оперисан у Женеви о државном трошку.

Реч је, наиме, о врсном стручњаку који у време док је обављао функцију директора Клиничког центра Србије у јавност изнео свој став да пацијент који нема везу не може да добије добру лекарску помоћ, те да је веома тешко изабрати лекара редовним путем. Тада је професор Ристић отворено изнео сумњу у знање и стручност наших лекара. “ Имамо 101 кардиолога, а догоди се да су мени познати лекари на годишњем одмору или на конгресу, па ја зовем редом… Када ‘прођем’ листу од првих десет, дођем до једанаестог, верујте ми да до сто првог немам поверење ни у једног“, рекао је тада професор др Миљко Ристић за лист “Политика“.

Одлуком Владе Србије професор др Миљко Ристић је у августу 2015. године именован на место главног координатора за трансплантацију срца и кардиохирургију за Београд, Ниш и Крагујевац. Богата је биографија професора Ристића. Усавршавао се у водећим светским кардиохируршким центрима у Бриселу, Паризу и Хјустону. Извео је око 15.000 операција на срцу, крвним судовима на општој, абдоминалној и ендокриној хирургији. Био је главни истраживач и учесник многих значајних домаћих и међународних пројеката у области кардио и васкуларне хирургије.

Када знаменити научник и доказаник стручњак нема поверења у своје колеге, па одлази на операцију у иностранство остаје отворено логично питање: Како су и кога професори домаћих медицинских факултета обучавали када и сами немају поверења у своје бивше студенте?

По писању медија, професор Ристић је путовао у Женеву на основу протокола потписаног између РЗЗО и клинике у Женеви, код професора др Афксендиоса Калангоса, пријатеља Србије. Заслугом Калангоса, 95 одсто трошкова интервенције сноси кантон Женеве, а РФЗО само пет одсто. Цена операције на отвореном срцу кошта 40.000 франака, а за интервенције пацијената из Србије кантон Женеве ће издвојити четири милиона франака, пре свега намењених најтежим срчаним болесницима и деци са урођеним проблемима.

Професор др Миљко Ристић оперисан је прошле године, и то пре него што је постављен за директора КЦС. У време када је стављен на листу болесника који имају право на лечење о трошку државе био је на месту саветника директора Клинике за кардиохирургију КЦС и хирург у тој болници. По сопственом признању није учествовао у намирењу трошкова операције.Занимљиво је да професор Ристић није препознао етички проблем у томе да се он као професор универзитета и кардиохирург оперише у иностранству о трошку државе. “Трошкови који су пали на Фонд мањи су него да сам оперисан у Србији. Погледајте цене те операције тамо у односу на овде“, објашњавао је тада професор Ристић. Порука је депримирујућа и са стручним и етичким дефицитом.

Када чујемо врхунског стручњака шта говори, пацијентима у Србији остаје само да се помоле Господу Богу за своје здравље и мирне руке оних којима препуштају живот током било ког лечења, а камоли операције.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: