НАША ТЕМА: КО СУ ЧУВАРИ ДРЖАВНИХ ТАЈНИ?

FOTO Drzavna tajnaБезбедњаци врло добро знају да је информација као вода. Они који чувају државне тајне морају бити веома опрезни, јер поверљиве информације теже да исцуре. Тако је у јавност доспела информација да се у најмање 30 сефова чувају најважније државне тајне распоређене у згради Владе, и то по министарствима, у Председништву и Скупштини. Сваки владин ресор има на располагању најмање по један сеф.

Посебан степен безбедности имају информације у вези са путовањима премијера и министара одбране, полиције и спољних послова. Такође, посебан третман имају планови рада у случају ратног стања. Из безбедносних разлога веома малом броју службеника је поверено чување материјала са седница Владе које носе ознаку тајности.

Када чујемо  да је нешто “државна тајна“ обично помислимо да држава од грађана нешто покушава да сакрије. Међутим, то је само једна од категорија тајних података и то оних најповерљивијих. Поред категорије “државна тајна“, који одређује да откривање таквог документа може изазвати неотклоњиву тешку штету по интересе државе, постоје још категорије: “интерно“, “поверљиво“ и  “строго поверљиво“.  Откривањем садржаја докумената која носи ознаку “интерно“ може настати штета за рад, односно за обављање послова органа јавне власти који је одредио степен поверљивости. Злоупотребом докумената на којима пише “поверљиво“  може се изазвати штета интересима државе, док злоупотребом “строго поверљивих“ докумената може се изазвати тешка штета по интересе државе.

За одређивање ознаке тајности надлежни су председник Народне скупштине, председник Републике, председник Владе, руководилац органа јавне власти, функционер органа који је за то овлашћен законом или подзаконским актом, руководилац надлежног органа и лице запослено у органу јавне власти које је за то писмено овлашћено.

Уколико није предвиђен престанак тајности наступањем одређеног датума или догађаја, примењују се следећи законски рокови: за ознаку “интетно“ – две године од дана одређивања тајности податка; за ознаку “поверљиво“ – пет година; за ознаку “строго поверљиво“ – 15 година; за “државну тајну“ – 30 година. Документ престаје да буде тајна када “исцури“ у јавност. Није довољно да се новинари дочепају тајне информације да би она изгубила својство тајности. За то је потребно да тајна буде откривена већем броју људи или да буде публикована.

Законском регулативом је утврђена одговорност лица којима је указано поверење да чувају државну тајну. То значи да су сви досадашњи председници република, премијери, министри и државни чиновници који су били у контакту са поверљивим документима у обавези да испоштују временску клаузулу тајности.

Као и свуда у свету, политички живот у Србији је динамичан. Догоди се понекад да процури државна тајна. Примера ради, резултате гласања о резолуцији о Сребреници Влада Србије одлучила је да означи као “државну тајну“. Међутим, у јавност су процурели транскрипти са седнице који откривају ко је гласао “за“, а ко “против“. Пре неколико година, док су Срби храбро чували административни прелаз Јариње лидер СПО Вук Драшковић је у јавност изнео детаље са седнице скупштинског Одбора за безбедност. Тада су сви чланови Одбора потписали изјаву да неће износити јавно сазнања са седнице, јер је она проглашена државном тајном. Драшковић је то прекршио и у јавност изнео податак да су инцидент на Јарињу изазвале групе наоружаних Срба, док су се мештани појавили нешто касније.

Мали је простор резервисан за ову колумну да наведемо све примере откривања поверљивих докумената. Сваки новинар ће рећи да је остварио “пун погодак“ ако се докопа неке поверљиве информације. То, наравно, не значи да по сваку цену треба да је изнесе у јавност. Уколико је патриота, од ексклузивности ће му бити важнији интереси и безбедност државе.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: