ПОГЛЕД У РЕТРОВИЗОР: ОЧЕКИВАНО РАСУЛО ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

BORKO STEFANOVICМесецима већ у медијима провејава информација како перјаница “жутих“ Борко Стефановић шурује са професором др Јовом Бакићем и групом “освешћених“ интелектуалаца у циљу оснивања нове странке. Позната је изрека да “тамо где има дима, има и ватре“. И заиста, када је сазрео пројекат “Левица Србије – Борко Стефановић“, потпредседник ДС  је пресавио табак и напустио матичну странку. Као куриозитет ове политичке шараде можемо издвојити да Борко Стефановић инсистира на радикалној промени политике и идеологије, односно да наговара водеће чланове ДС да се одрекну туторства Бојана Пајтића.

Ако погледамо историјат ДС као утицајне политичке странке на српској политичкој сцени, у први мах ћемо уочити да је одувек била расадник нових политичких опција. Најпре је др Војислав Коштуница основао ДСС, затим проф др. Драгољуб Мићуновић Демократски центар, па Чедомир Јовановић Либерално демократску партију (ЛДП), затим Борис Тадић Социјалдемократску странку и на крају Борко Стефановић “Левицу Србије“. Демократска странка је 1989. године створена као грађанска политичка опција са критиком остатка социјалистичке власти и неокомунистичког синдрома.

Изворни програм ДС писао је знаменити српски писац академик Борислав Пекић, али је ДС врло брзо одустала од тих начела и кренула да гради партију грађанског центра који је временом све више ишао улево. ДС у време власти професора др Драгољуба Мићуновића имала је умерену политичку тактику која је била на опозиционој сцени Србије највећи конкурент СПО, као представника десне политичке опције. Владавина Др Зорана Ђинђића била је усмерена ка критици владајуће СПС, а касније коалиције социјалиста и радикала. Вук Драшковић, лидер СПО био је организатор ДЕПОС-а без ДС, што је утицало на то да др Зоран Ђинђић изгуби позицију градоначелника Београда. Важно је подсетити да је на таласку студентских и грађанских протеста ДС направила 1996. године коалицију “Заједно“ која је била нуклеус будућег ДОС-а. Затим следе године власти.

Расуло Демократске странке узроковано је због неумереног задовољавања политичких интереса страначке олигархије. Жути су изгубили поверење бирача због начина владања и политичке ароганције која је била очигледна у време власти Бориса Тадића. Данас СНС и СПС владају Србијом захваљујући политчкој и моралној “корозији“ врха ДС и бирократизацији и анархичности ДС по “дубини“. Одговорност за суноврат Србије и пад демократског капацитета у Србији свакако директно сносе ДС и ДСС. Као последица свега тога је одлазак са политичке сцене Драгана Ђиласа и др Војислава Коштунице, као и срозавање  ДСС на нижи статус него што је ДС имала до 2000.  године.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: