НАША ТЕМА: ДРУШТВЕНИ ЗАБОРАВ

PORODICAНајвећи порок модерне Србије је друштвени заборав. Грађани Србије најчешће заборављају скорију прошлост. Број информација које свакодневно добијамо потискују старије догађаје из друштвене меморије. Све су веће шупљине друштвеног, па и колективног памћења. Само пажљивији посматрачи, они који бележе и обнављају сећање читањем старих новина или књига могу темељније да реконструјишу тешке године које су иза нас.

Још се мање сећамо периода пре 90-тих година. Сем појавних облика носталгије и лепих тренутака живота у бившој Југославији кроз појавне облике ЈУ-културе, готово да смо заборавили како се тада заиста живело. Младе генерације рођене на почетку новог миленијума тешко могу да схвате периоде ратних деведесетих или период Брозове власти.

На жалост, данашње генерације људи животне доби до 20 године немају много сазнања, нити интересовања о периоду Другог и Првог светког рата, јер је све мање споменика, записа и потребе да се млади едукују о временима светске и националне историје. Позната је максима да народи који заборављају своју прошлост, не заслужују ни будућност. Свет у коме живимо, друштвена динамика и технологија „програмира“ сећање и могућност прецизнијег памћења, не дужег од пет година. Тако се формирају шири социјални слојеви „кратког памаћења“.

Није само у питању друштвени или историјски заборав, већ и запостављање народне традиције која постаје све више анахрона пред налетом „новог доба“ и технолошких промена и утицаја глобализма. Народна традиција је основа колективног памћења која нас повезује духовно са нашим прецима. Непознавање народне традиције све више прати губитак спознаје личног идентитета који је, пре свега, записан у “коренима“ породичног стабла.

Потискује се национално писмо, личности које су градиле Србију и њену просвећеност, а фаворизују се квази вредности глобалне субкултуре. Породице постају све слабије, појединци отуђени, а држава се претвара у “љуску од јајета“ на европском мору. Са запада нам дувају опасни ветрови који прете да сравне са земљом све националне вредности.

“Знате ли како нас нормалне људе називају на западу? Већ одавно се реч ‘природно’ за све нас не користи. Уместо њега убачена је друга реч – ‘straight’, што значи дословно – ‘прави’. То јест, ви и ја смо ‘стрејтери’. Шта је то? Ништа. Празнина. То је збир звукова који ништа не значе, без икаквог су смисла, без корена, без материјалног еквивалента. Данас се може закључити да се то извештачено лингвистичко избацивање природног пола у западном свету извршило и ускоро ће бити завршено. Моји закључци произлазе из реалности. У толерантној Европи, у Канади, САД-у, Новом Зеланду, Аустралији, ако будете морали изразити своју сексуалну оријентацију (на пример у брачној агенцији) предложиће вам да поставите квачицу у поље: ‘стрејт’, ‘хомо’, ‘лезбијка“, ‘бисексуалац’, ‘трансвестит’ или ‘трансгендер’. Данас бисмо ми требали ставити квачицу у поље стрејтер. И ја и ви. Ми сасвим лепо схватамо да ми нисмо никакви стрејтери, ми смо мушкарци и жене. Али нас и вас тамо нема. Нас су очистили. Лингвистички. Уништили. Сатрли. Отписали…“, каже Ирина Берсет из Међународног покрета “Руске мајке“. То је жена којој је после 45 година живота у Норвешкој суд одузео децу, јер није била толерантна на педофилију. Тада је посветила свој живот не би ли упознала традиционалну јавност са оним што се догађа у савременом свету.

“Већ се звери злокобно церекају, сакупљају се чопори хијена, не морају дуго да чекају, Србија је скоро убијена“, поручује нам кантаутор Бора Ђорђевић у својој песми “Кратка лекција наивним Србима“. Али не треба бити песимиста. Треба бити освешћен, друштвено ангажован и непоколебљив у заступању става да само традиционална породица, која са љубављу баштини културне и духовне вредности свог народа има резервисану срећнију будућност. Све друго је авантура, измаглица без наде да може доћи до било каквог просперитета.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: