НАША ТЕМА: ЗДРАВСТВО НА ИЗДИСАЈУ

 

ZDRAVSTVOВећ 25 година Србија  тавори на дну здравствене заштите. Разлози су вишеструки. Политичка ситуација у Србији и региону, санкције, корупција, ратови у окружењу, одлив стручних кадрова, запосленост у здравственој превентиви, низак стандард и мала здравствена култура нације.

Све ово када се повеже са недостатком националне здравствене стратегије и организације доводи до ситуације да од 145 земаља колико је узела у обзир агенција “Блумберг“,  Србија се нашла на 74. месту листе најздравијих земаља света, која је састављена на основу података Уједињених нација, Светске банке и Светске здравствене организације.

Становништво Србије постаје све болесније. Нацију нагриза сиромаштво и болести зависности. Све је већи број оболелих од кардиоваскуларних болести у свим старосним добима, а статистике су поражавајуће код броја оболелих од карцинома због стресног живота, озрачености простора и неквалитетне хране које уносимо у организам.

Приликом састављања листе у обзир су узимани фактори, попут очекиваног трајања живота, најчешћи узроци смрти, проценат становиштва које пуши, број људи са повишеним холестеролом и проценат вакцинисаног становништва. Србија је према тим критеријумима на средини листе, а далеко боље пласиране су друге земље из региона.

Здравство, образовање и национална исхрана су темељ сваког друштва. Остаје отворено питање ко је “појео“ стотине милиона евра страних донација за здравство у протеклих 15 година? Сведоци смо да су нам болнице и домови здравља на ивици банкротства и стечаја, без опреме и основних материјала док се отвара на стотине приватних ординација и болницама које раде по папреним ценовницима. Србија истоверемно нема довољно лекара и медицинског особља, а сада је настао и проблем колико лекара испуњава услов са потребну лиценцу.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: