ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: ВУЧИЋ И ПУТИН ПО УКУСУ СРБА

PUTIN I VUCICВећ дуже време приметно је да грађани на политичкој сцени фаворизују премијера Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина. Подршка коју грађани пружају Вучићу евидентна је на скоро свим испитивањима јавног мњења које периодично спроводе разноразне агенције, док су симпатије које грађани гаје према Путину биле очигледне током његовог боравка у Србији, али и кад год се организују скупови на којима присуствује руски амбасадор Александар Чепурин.

Ако је веровати анекти коју је спровео портал Нова српска политичка мисао, средином октобра 2015. године, комбинованом методом (телефонском анкетом и разговором на терену) на репрезентативном узорку од 1.100 грађана Србије недвосмислено је забележена подршка Александру Вучићу и Владимиру Путину.

Овде се крије политичка дисоцијација или удвојеност и неприродност. Премијер Србије и лидер СНС Александар Вучић у свом реформском процесу ни за педаљ не одустаје од евроинтеграција, уз истицање одржавања што бољих односа са Русијом. Истини за вољу, том путу се не види крај, тако да ће и у наредном периоду јачати политичке и економске везе са Руском Федерацијом.

Поменута анкета указује да је Вучић српски политичар којем верује 34,6 одсто испитаних грађана. Истовремено, анкета показује да 36,1 одсто испитаних грађана верује председнику РФ Владимиру Путину. Поређења ради, своју наклоност немачкој канцеларки Ангели Меркел  показало је 7,3 одсто испитаних грађана, иза које су далеко испод грчки премијер Алексис Ципрас и председник САД Барак Обама. Ако се зна да премијер Србије Александар Вучић од европских политчара има највише поверења у немачку канцеларку Ангелу Меркле, долазимо до закључка да је подељено јавно мњење у односима између ЕУ и Русије, што опет не одговара реалности политичког деловања Владе Србије.

Евентуални савез Србије са Русијом би подржало 68,2 одсто анкетираних грађана. Анкета показује да је став грађана Србије према ЕУ нешто другачији у односу на званичну државну политку. Политичко-економски савез са Русијом би прихватило 35,7 одсто анкетираних грађана, са Европском унијом 21,1 одсто, док је за то да Србија остане неутрална било 34,7 одсто испитаника. Ако је ЕУ једина опција о којој грађани могу да се изјасне, анкета показује да би чланство Србије у ЕУ подржало 46,8 одсто грађана, против би било 41,5 одсто, а остали немају одговор или су неопредељени.

Ова анекта указује на то да што буде Србија дуже чекала да постане члан ЕУ, то ће грађани Србије више тежити да се државна политика коригује у правцу joш чвршће сарадње са Руском Федерацијом. Јак утицај у Србији председника Руске Федерације Владимира Путина показује да грађанима импонује да наша земља у свету има искреног пријатеља који своју позицију не користи да би уцењивао Србију.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: