ПОЛИТИЧКЕ ИЗМАГЛИЦЕ (ДРУГИ ДЕО): ДРЖАВНИ УДАР У РЕЖИЈИ ТАБЛОИДА

NE ČUJEM NE VIDIM NE SLUŠAMОбрачуни таблоида за боље позиционирање у јавности и утицај према државном врху Србије донели су грађанима велико узбуђење протеклих дана. Чекајући епилог политичке шараде, читаоци таквог штива се сваки пут разочарају када схвате да се увек све заврши по принципу “тресла се гора, родио се миш“. Поједини таблоиди су донедавно ширили панику како је наводно премијер Србије Александар Вучић животно угрожен. Да их је послушао не би посетио Кину, где је обавио одличан посао за Србију.

Невероватно је да су поједини министри дозволили себи да се “упецају“ на безвредне информације “жуте штампе“ и тако постану део таблоидне виртуелне стварности. Дречава телевизија са националном фрекфенцијом прави садржаје који подсећају на период после атентата на премијера Србије Зорана Ђинђића. Многобројни аналитичари и криминолози жељни популарности обавештавају јавност како је у питању покушај државног удара, а затим министри организују конференције за новинаре декорисане наоружаним припадницима снага безбедности.

На срећу, све се завршава без последица по безбедност земље. Ипак, премијер Александар Вучић на јавном медијском сервису РТС износи свој став да постоји перманентна жеља да се урушава Влада Србије.  Слично мишљење износи и Ивица Дачић, заменик премијера и министар спољних послова, који каже: “То није ново, урушавање Владе траје неколико година, кроз разне измишљене афере, ни једна не доживи епилог, тако је и са овом афером. Важно је да стабилност није угрожена“.

Афере производе таблоиди ради свог профита. То наравно не значи да државни органи треба да у томе учествују. Када актери афера постану највиши државни чиновници, тада Србија постаје нестабилна и ризична за страна улагања. Ствара се лажни утисак да у Србији владају завереничке групе, атентатори или је на власти диктаторски режим. Зато политичари не би смели да подражавају тежње “жуте штампе“, јер се на тај начин срозавају вредности демократског друштва.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: