ПОЛИТИЧКЕ ИЗМАГЛИЦЕ: ТАБЛОИДИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

TABLOIDIПолитички, друштвени, приватни живот грађана Србије све је више и “дубље“ у канџама таблоидних листова, жуте штампе, ТВ станица са националним фреквенцијама. Системски се води кампања увлачења милиона људи у садржаје који су изван реалног живота грађана и њихових егзистенцијалних потреба. Медијско тржиште се утркује са разним ријалити програмима који делују као “условни рефлекс“ са сталном потребом праћења садржаја који су без моралних скрупула.

Ствара се слика Србије као државе у коју је, као у бајци, залутао неки Пинокио када није кренуо у школу већ у свет забаве. Знамо да су у бајци Пинокију израсле магараће уши или му се нос продужавао и кривио, ваљда у недостатку полиграфа. Духовна слабост је наседање на кич, његово пропагирање и ваљање у културолошком талогу јавног неморала. Све то неминовно оставља видне “ожиљке“ на здравом друштвеном ткиву. Преко таблиодне јавности шири се и политичка порука да вредности нису битне у политици, већ само често јавно појављивање, јефтина и примитивна политичка ретотика.

Све су присутнији „таблоидни“ политички ратови који се утркују да на највулгарнији начин унизе демократски поредак у Србији претварајући га у форме говора мржње. Недопустиво је да се уместо политичких ауторитета и снаге институција у јавности размећу уредници “жуте штампе“ и дречаво обојених телевизија, који имају само један циљ, а то је да злоупотребе политику зарад својих интереса. Није посао таблоида да дезинформишу јавност и препоручују највишим носиоцима власти да не путују у иностранство, нити им је посао да стварају психологију ванредног стања, државног удара или политичке нестабилности.

Политичари на власти би требали да буду веома обазриви у односима са представницима таблоида. Такви људи живе од сензација и ништа им није свето када се треба дочепати већег новинског тиража или профита. Када се политичари спусте на ниво таблоида, тада и сами постају таблоидни јунаци. Искуство нас учи да кад год су таблоиди и медији блиски режиму стварали атмосверу политичког кича и “вашара таштине“, такве политичке опције нису имале позитиван биланс на крају мандата .

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: