САЈБЕР ТЕРОРИЗАМ: РАДИКАЛНИ ИСЛАМИСТИ И ВИДЕО ИГРИЦЕ

playstation-network-psn-maintenance-april-16Милан Вујаклија у свом “Лексикону страних речи и израза“ бележи да тероризам (лат. терор – ужас) подразумева доктрину, метод и средство изазивања страха и несигурности код грађана систематском применом насиља. Савремени тероризам је постао модерни облик ратовања који уз мале трошкове у односу на цену која се постиже терористичким актом доминира глобалним светом. На сцени је данас верски и политички или државни тероризам.

Према подацима агенције Ројтерс,  терористи у Паризу, тог црног петка 13., када је погинуло 130 људи, за целу акцију су потрошили око седам хиљада евра. Према прорачунима независне комисије, напади на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године Ал Каиду су коштали између 400 и 500 хиљада америчких долара. Данас нису потребне велике паре да би се постигао ефекат насиља. Довољан је само политички или верски циљ иза којег стоје фанатизоване или социјално и етнички угрожене групације и појединци.

Већина свих терористичких акција има у позадини политичку, криминалну и другу мрежу као и увезаност разних обавештајних служби или разних моћних лобија. Терористи са малим финансијма праве штете са великим људским жртвама, страхом у друштву и стотинама милиона или милијарди долара или евра штете.

Познато је да терористи користе разне психоактивне супстанце за вршење терористичких аката. Међу борцима ИСИС-а најраспрострањенија је  пилула “Каптагон“, дериват амфетамина који отупљује живце, подстиче агресивност и омогућује да се војници дуже боре без осећаја страха и бола од рана.  Каптагон је произведен 1960. године као лек за хиперактивност, нарколепсију и депресију. Те пилуле су током осамдесетих година прошлог века забрањене у већини земаља након што је потврђено да изазивају зависност.

У припреми терористичких напада све се више употребљавају видео игрице које се могу наћи на интернету, пре свега на друштвеним мрежама. Тако “Форбс” открива да терористи своје акције планирају путем  „PlayStation 4“, најпопуларније конзоле за видео-игре на свету. Иако ова теорија још није службено потврђена, чини се да је итекако реална. Џихадисти су путем конзоле могли да комуницирају слањем порука кроз „PlayStation Network“  гласовним четом путем микрофона или чак кроз одређене видео игре.  У документима које је Едвард Сноуден објавио 2013. године пише како су се ЦИА и НСА агенти инфилтрирали у  on-line игру “World of Warcraft“ и на тај начин су обављали шпијунске активности.

Стручњаци упозоравају да, на пример, у игри „Call of Duty“ играчи  могу да комуницирају „исписивањем“ порука мецима на зиду, јер те поруке касније нестају и готово их је немогуће открити. Француски министар за европска питања Арлем Дезир је рекао да, иако је Француска била мета напада прошле недеље, тим нападом је „погођена“ читава Европа. Штете које праве ћелије радикалног ислама у оквиру стратегије ИСИЛ-а у Европи могу се видети  изражене не само у милијардама евра, него и у унутрашњим слабостима и паником која се шири међу Европљнима.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: