ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ: БРИСЕЛСКА „ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“

LAGANJEВеликан српске драме Јован Стерија Поповић је давне 1830. године написао комедију „Лажа и паралажа“ описујући причу о два преваранта који долазе у једну кућу где њихове измишљотине бивају прихваћене као истина, а они се надмећу ко ће више и убедљивије да лаже. Иако је у центру збивања лаж, а већина ликова бива сурово обманута у овој комедији можемо да препознамо савремене домаће и међународне политичке (не)прилике.

Када је реч о Косову и Метохији, Србија је на свом путу кандидата за ЕУ учинила многе уступке на своју штету. Тако је још у време власти Бориса Тадића прихваћена мисија и политка ЕУ кроз ЕУЛЕКС уз видно потискивање резолуције 1244 СБ УН. После владе СПС-ДС, напредњачка коалиција омогућује приштинским властима да поентирају кроз дијалог у Бриселу.

Када је постигнут договор око формирања заједнице српских општина у Бриселу, приштинске власти су искористиле симулирано опозиционо насиље у тзв. косовском парламенту да доведу у питање формирање Заједнице српских општина (ЗСО), уз видно потискивање позиције Србије. Брисел је наводно желео да се постигне компромис две стране, али за сада је свима јасно да су то само „пусте жеље“.

Пут Србије ка ЕУ започео је најтежим 35 поглављем, уз видни притисак Немачке и одобравање ЕУ мера које омаловажавају Србију. Прећутно поглавље 35 добило је агресивну форму наступа албанске стране у Приштини, уз подршку Албаније. Србија је учинила и више него што је било потребно у односу на „лажу и паралажу“ ЕУ и Приштине. Тако у представницима ЕУ и Приштине препознајемо савременике ликова из Стеријине комедије, која прераста у трагикомедију модерне политике.

Док Влада Србије показује кооперативност, дотле Приштина делује арогатно и превртљиво. Истини за вољу, ништа од свега тога не би било могуће да Приштина нема подршку у моћним државама ЕУ и САД. Сада се Србија налази пред тешким искушењима. Назад не може, а напред је веома болно. ЕУ тражи од Србије да нормализује односе са Приштином, уз губитак свих облика надлежности, почев од некретнина, преко енергетских ресурса, па све до светиња СПЦ.

Овај синхронизовани сценарио је направљен тако да Србија буде трајно истиснута са Косова и Метохије. Све ово говори да је главни циљ ЕУ пуна независност Косова и „добровољно“ одступање Србије са Косова. Тешко је очекивати да ће ова или неке друге Владе у Србији то урадити, али западне силе притисцима покушавају „омекшати“ Србију да бира између ЕУ и Косова. Ако се Србија непрекидно „коље тупим ножем“, мала је вероватноћа да ће званични Београд процес евроинтеграција окончати са пуним државним суверенитетом и интегритетом.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: