ПОЛИТИЧКА ПРОГНОСТИКА: КАКО „ОНИ“ ЗНАЈУ ПРЕ „НАС“?

reseПолитички барометри, односно анализа јавног мњења и мерење рејтинга странка и лидера постали су део официјелне политичке сцене и  фактор за прогнозирање моћи странка и изборних исхода. Често се дешава да агенције за јавно мњење, пре гласа народа кажу какав ће бити изборни резултат, и тако постају пропагандни „пророци“ који скоро у проценат погађају вољу грађана.

Да ли се иза свега тога крије реална способност предвиђања и погађана или су агенције за јавно мњење делови политичких и страначких изборних штабова који стварају у јавности слику какву странке желе да виде у јавности? Агенције прецизно „пројектују” изборне резултате, пре него што су бирачи исказали своју изборну вољу. На тај начин се креира политичка слика у медијима, појачавају се или снижавају реалне снаге странака и њихових лидера.

Познато је да је моћна „Галупова” анекта грешила на изборима како у САД, тако и у другим деморатским државама. Истовремено, ЦЕСИД , „Фактор плус” или „Стратешки маркетинг” могу да се похвале одличном политичком прогностиком. Да ли су домаће агенције за испитивање јавног мњења боље од светски познатог и признатог „Галупа“? Да ли је реч о квалитету домаћих агенција, утицају или снази за фингирање јавног мњења остаће мистерија. Политички барометри су нека врста прогнозе која се редовно ради по налогу странака. Зато политичке партије више верују ангажованим агенцијама, него реалполитичкој ситуацији на терену.

Развијене демократије имају медијске агенције и лобије који фаворизују политичаре и странке, али нису до краја изборне трке сигурни у исход. У том смислу, Србија је изузетак. Овде се месецима унапред зна ко ће победити, а ако изгубити, ко ће ући у парламент, а ко неће прећи цензус. Агенције за јавно мњење у Србији испадоше прави „читачи“ мисли грађана.

Има ли иког у Србији да сумња у неприкосновено лидерство СНС и њеног председника Александра Вучића? Аналитика агенција показује да је премијер Вучић чак јачи и од своје партије! И лидери других странака уживају веће поверење од „политичке дружине“ коју предводе, што говори да су странке у Србији лидерске са малим грађанским и демократским капацитетом.

По свим анкетама политичко изненађење је лидер СРС др Војислав Шешељ који и без странке или са слабо организованом СРС добија медијски и политички простор да на следећим изборима уђе у парламент. Дакле, политички и истраживачки барометри постају нека врста  „Нострадамуса”. Агенције за јавно мњење су већ одредиле победнике и поражене. Избори и нису потребни или су они само велика представа за доказивање демократије и старе израке да је „глас народа – глас Божији“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: