СРПСКА ПОЛИТИКА НЕУТРАЛНОСТИ: ПРИЈАТЕЉСТВА НА РАЦИОНАЛНИМ ОСНОВАМА

Beograd, 16. juna 2014.- Ambasador Velike Britanije Denis Kif (D) prolazi pored pocasne straze ispred Palate Srbije. Novi ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif predao je danas akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikolicu, porucivsi da London ostaje medju najsnaznijim zagovornicima prosirenja EU na sve drzave zapadnog Balkana, ukljucujuci Srbiju. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Фото: Танјуг

Још пре осам година Резолуцијом Народне скупштине дефинисано je начело војне неутралности Србије, чиме је потврђен практични смисао у стратешком одбијању званичног Београда да прихвати чланство у НАТО. Доношење ове скупштинске резолуције био је званичан политички одговор на настојања да се европске интеграције тумаче као евроатлантске.

Такав државни став посебнo води рачуна о чињеници да је отимање Косова и Метохије од Србије био прави циљ агресије НАТО-а 1999. године. Војна неутралност Србије и данас је званична државна политика. То својим спољнополитичким деловањем потврђује премијер Александар Вучић одласком у званичну посету Москви, али и Берлину, Бриселу и свуда где уважавају Србију.

Међутим, како време пролази стално је на поровери неутралност Србије. У безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, и формално и практично, НАТО има кључну улогу. Балкански НАТО обруч све више стеже војно неутралну Србију. Актуелна политичка гибања у Црној Гори указују да „руски фактор“ јача и да НАТО неће тек тако, чистих чизама, ући у Српску спарту.

На Западу се „црвена лампица“ упалила пред пут српске привредно-политичке делегације у Москву на челу са премијером Александром Вучићем. У интервјуу једној домаћој телевизији  британски амбасадор Денис Киф је јавно поручио да је Србија на путу ка ЕУ, те да очекује усклађивање са њеном спољном политиком. И још отвореније, амбасадор Киф је поручио да знају како Србија и Русија имају осетне везе и да из визуре његове земље улога Русије у Украјини и Сирији представља проблем, нешто негативно.

Актуелне политичке прилике у Великој Британији нам указују да је влада премијера Дејвида Кемерона притиснута већинским евроскептичним расположењем у земљи. По свему судећи, Британци неће дозволити све већој Немачкој доминацији у ЕУ да им (у)гуши њихову геостратешку позицију. Својеврсна спољнополитичка мера Велике Британије јесте да на широком геостратешком фону који су поставиле САД искључиво подржава земље спремне за евроатлантске, а не само европске интеграције.

Свој империјални карактер „Горди Албион“ демонстрира понижавањем Срба и Србије, прво покушајем озваничења геноцида на нивоу СБ УН, а затим и бескомпромисним ставом да у Бриселу преговарају државе Србија и Косово, а не званични Београд са Приштином. Тако ће бити све док Влада Србије показује да „има кичму“,  док премијер Вучић каже да не трпи притиске и да са њим „не може на тај начин да се разговара“. Тај свој став премијер Вучић демонстрира и у Москви где задржава дипломатску дистанцу и како каже „гради пријатељство на рационалним основама“.

Предаг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: