ИЗ НАШЕГ УГЛА: СРБИЈА У „БАЛКАНСКОМ ВРТЛОГУ“

suzavac-parlament-kosovo-2-620x400Србија је у „Балканском вртлогу“ политичких и економских криза које су погоршане  имигрантско-избегличким таласом усмереним ка Европској унији. Балкан се није још опоравио, као ни већи део Европе од рецесије са појавним облицима дефлације и високе незапослености. Србија је за сада стабилна у односу на друге државе у региону, са стабилном владом и релативно слабом опозицијом.

Премијер Србије је одложио превремене изборе за 2016. годину. Србија се труди да уравнотежи односе са својим суседима, пре свега са БиХ и Хрватском. Највећи проблеми за Србију су глобална нестабилност на Балкану, имигрантска кретања и одржавање стабилних економских мера усаглашених са ММФ. Србија је оптерећена новим додатним условима Немачке око отварања поглавља 35, који су везани за нормализацију односа са Косовом. Новопокренута иницијатива у Унеско угрожава статус српских светиња на Косову и Метохији, што може да остави дубоке националне трауме.

Балкан је постао чвориште унутрашњих политичких криза. Турска је у изборној грозници која прати и њено укључење у Сиријски конфликт са око два милиона примљених избеглица. Партија председника Ердогана се бори да самостално освоји власт. Грчка је на недавним изборима поновила одлуку да укаже поверење новој-старој влади Алексиса Ципраса и партије СИРИЗЕ са прихваћеним тешким екномским мерама и дугорочном стагнацијом грчког друштва.

Македонија је већ дуго у политичкој и економској кризи. Стално је на ивици „грађанских“, али и међуетничких конфликата, јер албански фактор се залаже за федерализацију Македоније. Косово је, такође, у озбиљној кризи. Док су приштинске седнице препуне сузавца, међуетнички односи су и даље инцидентни, а и онако слабе институције се и даље урушавају. Косово је фактор регионалне кризе ширих размера. Црна Гора је у матрици грађанских и политичких сукоба власти Мила Ђукановића и опозиције. Опозиција жели да се одрже нови „фер“ избори и да са власти сиђе Мило Ђукановић који влада у Црној Гори више од 25 година. БиХ је на ивици банкротства и тешких унутрашњих сукоба унутар федералне власти, али је актуелна и нарастујућа политичка и социјална криза у Републици Српској. Опозиција око СДС тежи да с власти сиђе Милорад Додик. Хрватска је у предизборној „грозници“ са великом шансом да победи ХДЗ.

Балкански врлтог не мирује. Буре барута је све топлије. Само сарадњом балканских земаља могу да се превазиђу све потенцијалне невоље.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: