ВАПАЈ НАЦИОНАЛНИХ АУТОРИТЕТА: НЕ ДАМО „РАСПЕТО КОСОВО“

NACIONALNI AUTORITETIКосово и Метохија није болна тема од јуче. Још од времена косовског страдалника Ђорђа Мартиновића кога су домаћи судови довели у немогућу ситуацију да призна како је сам себе повредио грлићем поломљене флаше, а домаћа јавност се шегачила да само он има четири срца – своје једно-једино плус „Раденска три“, Србија полако, али сигурно себи задаје последњи самурајски харакири. Реакција јавности на изношење личног става председника Српске академије наука и уметности Владимира Костића делује оправдано, али и болно. Као да је знаменити неуролог дугачким шилом убо умртвљени национални нерв.

Државни и црквени врх, као и представници САНУ брзопотезно су се састали у згради Председништва са циљем да упуте чланицама Унеска „вапај жедног у пустињи“. У неколико тачака презентовано је све оно што је и до сада „бриселски тим“ предвођен премијером Александром Вучићем храбро бранио на свим досадашњим преговорима са Приштином. И до сада је било тешко бранити и одбранити „српске интересе“ на Косову и Метохији, стога делује помало мучно  да су се после толико времена национални ауторитети сетили да донесу заједничке закључке. Већа је вест што су се окупили, неко садржина самих закључака.

И врапци на грани знају да ће Република Србија наставити свој пут ка чланству у ЕУ, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама. Готово да је свима познато да је пожељан наставак дијалога у Бриселу између Београда и Приштине и да српска Влада и њена делегација имају пуну слободу, у оквиру Устава Републике Србије у доношењу компромисних решења којима Срби и Албанци треба да трасирају бољу сарадњу и заједнички живот у будућности.

Оно што остаје непознато, а заиста би била ексклузивна вест јесте како национални ауторитети мисле да надоместе велико страдање српског, али албанског живља на Косову и Метохији. Како да се деконтаминира све живо и неживо што је страдало од огромне количине осиромашеног уранијума које је НАТО армада посејала како по Косову, тако и по ужој Србији? Ко ће данас да плати „црну жетву“ канцера и појаву разних деформитета новорођених у „белом кугом“ заглибљеној Србији?

То питање нису поставили светским моћницима, нити су тако нешто констатовали наши национални ауторитети, а морали су! Тај глас би сигурно препознали слободарски народи већег дела човечанства, који нам стално пружају „руку спаса“, али они као да је неће правећи се да је не виде.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: