НАОРУЖАВАЊЕ БАЛКАНА: ЛАНСЕРКЕ ЗА ХРВАТСКУ, СРБИЈА ЋЕ СЕ САМА СНАЋИ

SISTEM ORKANУ време када се у Европи незаустављиво наставља и шири највећа светска миграција новијег доба, на Балкану се поново „звецка оружијем“. Хрватска од Пентагона набавља 16 самовозних вишецевних лансера рекета, који би могли са дометом од 300 километара без проблема да добаце све до Ниша и Неготина.

Није војна тајна да ће Војска Србије морати да модернизује постојеће ракетне системе, уколико жели да парира америчком наоружавању Хрвата. За сада Војска Србије располаже ракетним системом „Оркан“ који може да добаци свега 50 километара, па је излишно свако поређење са наоружањем које ће ускоро поседовати Хрвати.

Препознајући намеру НАТО-а да на Балкану појача своје војно присуство, Руска Федерација је заиграла на карту Србије као старог савезника. Уколико су поуздане информације дневног листа „Информер“ званични Београд је већ добио веома примамљиву понуду.

 „Русија је спремна да вам испоручи најмодернију војну технику, авионе, хеликоптере, чак и ракетни систем С-300, који би био кључни фактор у одбијању евентуалне агресије. У тренутку када Американци најављују да ће Хрватима поклонити самовозне вишецевне бацаче чији је домет 300 километара, Србија би морала да има адекватан одговор“, објашњава неименовани извор Информера, уз напомену да: „Москва спрема да у Србију инвестира пет милијарди евра у року од три године. Понудићемо велике инвестиције у инфраструктуру, железницу… Посебно велика улагања би била у гасне електране, које би Србију претвориле у енергетског лидера региона. Такође, руско тржиште би се потпуно, без икаквих ограничења отворило за све производе из Србије“.

На први поглед ова информација изгледа више него ексклузивно. Будући да је реч о „понуди која се не одбија“, утолико је чудно што се, барем саопштењем, није огласила Влада Србије. Какав став о свему овоме има премијер Александар Вучић могло се назрети тек на основу оног што је изговорио на недавној прослави седмогодишњице СНС у Сава Центру.

„Чујем неке наше људе који кажу доста нам је стрпљења са Европом. Они желе нашу пропаст, узимају све што је српско.  Многи други се одмах појаве, нуде лака решења, неретко толико једноставна да постају пријемчива за сваког обичног човека. Али живот и позиција Србије много су компликованији од тога. Оно што мене занима није утисак и тренутно расположење људи, већ крајњи резултат.  Победа и успех Србије, та лака и једноставна, и пре свега популарна решења који неки нуде, до сада су нас водила само у поразе, губитак територије, бројне трагедије људи, обичних Срба. Са том и таквом политиком смо завршили. Иако би се многи који су научили да политички живе у деведесетим и једино што знају, то је да говоре о тим годинама и увек их, нешто тобоже подсећа на то време, јер се само у тој бари и њеном блату купају, радовали би се некој изолацији Србије. Тога неће бити. Србија ће бити отворена и слободна земља“.

Уз информацију да парламентарних избора неће бити у наредих шест месеци, премијер Вучић је поручио из студија „ружичасте телевизије“ да ће домаћа  наменска производња попуњавати војно-техничке ресурсе Војске Србије, јер у државном буџету нема средстава за ракетни систем С-300.

Још увек нема званичног одговора у вези са руском понудом, a по свему судећи неће га ни бити, јер је ексклузивна вест остала на нивоу неименованог извора таоблоидне штампе. Нити је неко потврдио веродостојност информације, нити је информација демантована.

Тешко је из „жабље перспективе“, из позиције „обичног човека“, оценити да ли премијер Вучић сматра да би ти  „многи други“, како их назива, уколико је алудирао на руску понуду, допринели да нас ЕУ одбаци и да је та понуда нешто због чега би се кајао, прихватио је или не. Уместо закључка најбоље је да се подсетимо речи црногорског владара, владике и песника Петра Петровића Његоша који у свом „Горском вијенцу“ мудро збори: „Ко на брду ак’ и мало стоји, боље види но онај под брдом“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: