ОБАВЕШТАЈНИ РАД(Т) У СРБИЈИ: НВО У СЛУЖБИ СТРАНИХ АГЕНТУРА

NVOМеђународна новинска организација за истраживање организованог криминала и корупције (ОЦЦРП) главни је креатор лажних афера које потресају Србију. Тако бар тврди дневни лист „Информер“. По наводима домаћег таблоида, управо ова (америчка) новинска организација је пустила у јавност тајне снимке Дачића са Мишом Бананом, лансирала је аферу „Прислушкивање“ и свакодневно координира нападе на „Београд на води“.

Основни циљ им је да уз помоћ америчко-британских обавештајних података Србију држе у стању сталног хаоса и спрече немачки и руски утицај у нашој земљи. Више је него јасно да стране обавештајне агенције, уз помоћ амбасада и домаћих невладиних организација, користе новинарске мреже за прикупљање података.

После пада Берлинског зида као „печурке после кише“ у Србији су почеле да бујају невладине организације. Током 1995. године у Србији је регистровано око 160 хиљада такозваних НГО или НВО, да би после “петооктобарских промена” постале веома важан правни субјект, поготово у свери међународне политике. Задатак већине невладиних организација које су деловале или још увек делују у Србији захваљујући финансиској помоћи из иностранства јесте пружање логистичке помоћи својим спонзорима у наметању западних вредности кроз реализацију пројеката из области образовања, културе, информисања, дечије и социјалне заштите, и што је најопасније, кроз директно моделовање опозиционог деловања на политичкој сцени.

Познати амерички војни обавештајац и политички аналитичар Ралф Петерс својевремено је ракао да „окупација страних држава у режији НВО, по правилу, мора почети у стилу холивудских филмова, са обавезним приказом Кока-коле и Мекдоналдса, после чега долазе крстареће ракете са осиромашеним уранијумом не би ли се, после свега, над том земљом завијорила америчка застава”. Будући да је Петерс ове речи изговорио у време када је Београд увелико имао Мекдоналдс на Славији, али још увек није био „богатији“ за осиромашени уранијум,  хронологија догађаја који представљају нашу суморну историју изгледа више него застрашујуће.

Пројекти и програми невладиног сектора су присутни у домаћој медијској свери, у школству, здравству, култури, спорту и државним органима, почев од локалних самоуправа, па све до министарстава. Њихово свеприсуство не делује толико опасно док не искочи у медијима информација да су НВО параван иза којих стоје моћни страни лобији намерени да уз помоћ афера сруше актуелни режим у Београду.

Занимљиво је да су у Србији готово све владе до сада благонаклоно гледале на рад невладиног сектора. И више од тога, оне невладине организације које се финасирају страним новцем имале су привилегован статус у друштву. Домаћи властодршци су са њиховим представницима водили срдачне и конструктивне разговоре, подстичући их при том да реализују вредне пројекте финасиране страним новцем. За разлику од Србије тако нешто не може да се догоди у Русији, нити у САД.

У Русији је законом регулисано да све невладине организације које се финансирају средствима из иностранства морају  бити пријављене као „стране агентуре”.  Уколико руски систем безбедности процени да неке невладине организације представљају претњу за безбедност земље и уставне темеље руске државе, таква НВО аутоматски постаје непожељна у Русији. Закон предвиђа и судско гоњење представника невладиних организација, којима може да прети казна до шест година затвора или протеривање из земље. Мање је познато да је на тариторији САД још од 1938. године забрањено оснивање оваквих удружења и да су још тада НВО означене као стране агентуре.

Свестан моћи коју имају невладине организације у обавештајној балканској мрежи прозвани представник Међународне новинске организације за истраживање организованог криминала и корупције (ОЦЦРП) новинар Ендру Дру Саливен, из пристојне даљине своје сарајевске јазбине и даље провоцира српску јавност. „Многи су ме називали шпијуном ЦИА, руског ФСБ, као и да сам радио за криминалце, разне владе и многе друге. Оптужбе да сам шпијун схватам као комплимент, јер долазимо до скривених информација и то значи да одлично истражујемо“, каже Дру Саливен за „Информер“, уз напомену да би због очигледне корупције у било којој другој држави Дачић био истеран из владе, а Вучић би морао да поднесе оставку.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: