ГЕОПОЛИТИКА: АМЕРИ И „НЕДОВРШЕНИ“ БАЛКАН

AMERIKAПолитика свих влада од 2001. године до данaс била је нормализација односа са Западом, пре свега САД и ЕУ које су од 1991. до 2000. године Србију третирале као међународни проблем и главни извор нестабилности на Балкану. Влада др Зорана Ђинђића је прва „пробила лед“ у односима са САД када су западни медији упоређивали др Зорана Ђинђића са америчким председником Џоном Кенедијем.

Председник владе др Зоран Ђинђић доживео је трагичну судбину, као и председник САД Џон Кенеди. Ђинђићевог наследника конзервативног политичара др Војислава Коштуницу западни медији су посматрали као политичког наследника Слободана Милошевића. Као председник СРЈ др Војислав Коштуница је добио награду за демократију од Марти Ахтисарија који ће га, нешто касније, политички „сахранити“. На крају мандата др Војислава Коштунице САД и већи број држава ЕУ признаје незвисност Косова.

Доласком Бориса Тадића на власт убрзавају се односи са САД и ЕУ, али и даље остају крупни проблеми у вези са Хагом и Косовом. САД су заинтересоване за промене у Србији, тако да је 2012. године власт у Србији преузела СНС и СПС које јачају односе са САД. У улози премијера на политичку сцену прво ступа Ивица Дачић, који јача свој углед у САД, а онда га наслеђује Александар Вучић.

Премијер Александар Вучић вешто јача односе са САД и отвара маневарски простор Србији за америчке и европске инвеститоре. Своје политичко позиционирање у ЕУ и САД успешно реализује захваљујући угледним политичарима са Запада које ангажује у својству саветника. Вучић све чешће гостује у моћним државама ЕУ и САД. Постаје „балкански миротворац“ користећи прилику да у страним медијима објасни „нову политику” Владе Србије.

У свом ауторском тексту објављеном у америчком листу „Вашингтон тајмс“ Александар Вучић поручује да „САД не могу оставити Западни Балкан као ‘недовршен посао’, већ морају крунисати вишедеценијске напоре региона обновљеним просперитетом, реинтеграцијом и европским интеграцијама”, истичући да су у претходних 15 година Београд и Вашингтон направили солидну основу за изградњу узајамно корисних односа за 21. век. На тај начин, премијер Вучић је прихватио чињеницу да само наставља политику промена односа Србије према ЕУ и САД која је свој добар тренд имала у време владе покојног премијера др Зорана Ђинђића.

Премијер Александар Вучић је кренуо са равнотежном помирљивом и конструктивном политиком на Балкану која треба да пацификује конфликте из деведсетих година и смањи негативан однос запада према Србији. Један од најважнијих задатака је помирење Србије и Албаније, после седам деценија наталожених анимозитета. Слично је и са поправљањем односа са властима у Сарајеву и Загребу. Премијер све чини да Србију „упакује” у „политички пакет” који се шаље у ЕУ. Тај пут није ни мало једноставан.

Не треба заборавити да се, геополитички посматрано, САД на Балкану беспоговорно питају. Амери су на неки начин „контролори“ недовршених и неуспелих држава, попут БиХ или Косова. САД ће од Србије захтевати да максимално „нормализује“ односе са Приштином. Крајњи циљ пута Србије ка ЕУ јесте пуна нормализација Србије са суседима. Званични Вашингтон ће захтевати од Србије да води нешто умеренију и мање емотивнију политику према Русији. Приликом пријема Србије у ЕУ можемо очекивати и јаче лобирање САД да званични Београд прихвати НАТО као једину одбрамбену опцију. Актуелни политички курс Вучићеве владе показује опредељеност ка јачању билатералних веза са САД и ЕУ, као и одржавање добрих односа са Руском Федерацијом. Колико ће то бити тако време ће показати.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: