ДЕМОКРАТСКА НЕДОУМИЦА: КО ТРЕБА ДА ШТИТИ УГЛЕД ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ?

tomislav nikolicОткако је постао председник Србије Томислав Николић постао је предмет таблоидних увреда, дисквалификација, разних трачева и подметања. Не треба заборавити да се актуелни председник Србије после избора повукаo са места лидера СНС уступивши ту функцију садашњем премијеру Александру Вучићу. Своју одлуку да напусти странку донео је као одговоран политичар који жели да буде председник свих грађана Србије.

Оно што је карактеристично за српску политичку сцену јесте следећа чињеница – да би се одржао као шеф државе мораш да будеш и лидер странке која ће преко свог утицаја и моћи да те споља штити од разних политичких, страначких и личних удара. Томислав Николић као шеф државе се тога одрекао и себе ставио на ветрометину разних притисака који долазе из тзв. таблоидне свере.

Највише клевета долази из опозиционих кухиња ДС и СРС, али има и оних неумерених појединачних изјава, без суштинског разлога, које долазе из владајуће коалиције као нека врста коментара на поједине иступе председника Николића.

Извесно је да ће се лидер СПС Ивица Дачића кандидовати за будућег председника Србије. Истовремено, премијер Србије Александар Вучић напомиње да подржава деловање Томислава Николића и да ће га СНС подржати за обнову председничког мандата.  Међутим, таблоиди не престају да каљају лик и дело актуелног председника приказујући га као политички, али и лично неморалног човека који је „залутао“ на високу функцију шефа државе. Први циљ је да се створи јавна слика о сукобу председника Томислава Николића и премијера Александра Вучића. Други циљ је да се минимизира утицај Томислава Николића у СНС као оснивача и првог председника странке.

То су ставови ДС, али и СРС  која председника Николића напада преко др Војислава Шешеља. Уочљива је проука др Војислава Шешеља који каже да Томислава Николића „безгранично мрзи“.  Суштински разлог за дисквалификацију председника Томислава Николића је његова политика  уравнотеженог односа и према Западу и према Истоку, односно категорично спровођење процеса евроинтеграција, уз одржавање пријатељских односа са Русијом, Кином, Индијом и другим државама ван евроатлантског блока.

Све су чешћи напади на председника Томислава Николића који долазе и из региона, пре свега из званичног Загреба, Сарајева и Приштине. У питању су углавном непригладне изјаве челника суседних земаља које у Томиславу Николићу виде сметњу за остварење својих интереса у Србији. Од „баражне паљбе“ потребно је да га заштити она политичка већина која је захваљујући његовом угледу у друштву преузела власт од демократа. Државе које се поносе својом развијеном демократском праксом су способне да заштите сваку своју институцију. Ако тога нема није угрожена само институција председника републике, већ је цео државни апарат доведен у питање.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

One response to “ДЕМОКРАТСКА НЕДОУМИЦА: КО ТРЕБА ДА ШТИТИ УГЛЕД ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ?”

  1. Mirko Stamenković says :

    Tema je zanimljiva i odavno ukazujem na činjenicu da se država, a pod tim podrazumevam Skupštinu, Vladu i nezavisno sudstvo i tužilaštvo ne bave svojim poslom, koji podrazumeva, pre svega, da se štiti funkcija predsednika države, a ne određena ličnost, čime se iskazuje ili nemoć, ili nezainteresovanost, ili možda svesno podsticanje tabloida da i ostali građani shvate da ih niko ne štiti ukoliko ne pripadaju određenoj političkoj opciji. Ustavom je zagarantovano da niko ne sme da dira u dostojanstvo građana,, njihov integritet ukoliko nisu prekršili zakon. .Pogotovo je opsano ako se sve, što je Ustavom zagarantovano, prepusti da ulici i stihiji da se svako sam bori sa moralnim blaćenjem koji šire tabloidi ili da moja ustavna prava zavise od političke pripadnosti. Jer, i u ovom tekstu se indirektno postavlja pitanje – a zašto predsednika države ne štiti stranka čiji je osnivač, što je neprihvatljivo jer država mora da brani integritet svojih insttitucija,jer, po tome, da je predsednik države iz druge političke opcioje i da ona nema prevagu u vlasti, onda bio on bio meta za nekažnjeno blaćenje!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: