ПОЛИТИЧКЕ ВЕШТИНЕ: ЛИДЕРСТВОМ ПРОТИВ СТРАНАЧКЕ НЕПОСЛУШНОСТИ

POLITIČARIЛидери политичких странака имају ексклузивно право да дају политичке оцене, квалификације или, пак, да упуте  увреде на рачун политичких опонената. Када не желе да се експонирају у јавности, лидери често овлашћују своје сараднике, који су министри, посланици или страначки функционери да „севну“ по коју политичку варницу.

Реч је, наиме, о политичким џокерима који су спремни да у име лидера и политичке групе, а зарад личне промоције „истрче“ са оштром реториком која треба да дисквалификује појединца, супарничку партију или да тестира јавност и стање у сопственој партији.

Није тајна да су готово сви лидери политичких станака који су били на власти због државних обавеза препуштали партијско вођство својим сарадницима или су „замрзавали“ функције. Истовремено се дешавало да партијска пасивизација лидера омогући стварање кланова и фракција које мање-више несметано раде „испод жита“ или, тачније речено, лидеру „иза леђа“. Такве групације или појединци најчешће постају партијски опоненти својим лидерима, а затим и отворена политичка опозиција.

Политичка пракса у владајућој СНС од 2012. године указује да најближи сарадници Александра Вучића излазе у јавност са брижљиво припремљеном и од лидера одобреном изјавом. Ипак, догоди се понекад да неко од њих себи да за право да иступи без консултација са лидером. Недавно је председник посланичке групе СНС у скупштини Србије Зоран Бабић представнике ДС због њихове критике контрамера Владе Србије уведене Хрватској назвао „петом колоном“. Међутим, председник СНС и премијер Србије Александар Вучић осудио је ову изјаву шефа своје посланичке групе.

„Посланици појединих партија су се као и обично понашали лицемерно и неодговорно, али никаква ‘пета колона’ у Србији не постоји и сигуран сам да неће ни постојати. Зато позивам председника посланичке групе СНС Зорана Бабића да се јавно извини, а у његово име се ја извињавам свакоме ко је на било који начин помислио да се то на њега односи. Таквих људи у нашој земљи нема и потпуно сам сигуран да их никада неће бити”, поручио је увређеним опозиционарима премијер Вучић.

После ове „политичке пацке“ шефу посланичке групе СНС није остало ништа друго него да се опозиционарима извини за непромишљено изговорене квалификације, уз наук „испеци, па реци“, јер лидер нема неограничено стрпљења да се другима извињава у туђе име.  Овим потезом председник СНС Александар Вучић постигао је вишеструк политички ефекат. Пре свега, „освежио“ је свој неприкосновени политички ауторитет у странци, а истовремено, јавности се представио као државник који жели да очува политичку стабилност у Србији.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: