ГЕОПОЛИТИКА: РУСИЈА ЧУВАР ЕВРОПСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ

RUSIJA I EVROPAСтари континент је у озбиљној политичкој, економској и геополитичкој кризи која траје од почетка глобалне рецесије 2008. године, а наставља се ратом у Украјини 2013. године, као и одјецима конфликта у Ираку и Сирији. Преношењем рецесије у Европу, Сједињене Америчке Државе су се економски опоравиле.

Истовремено, САД су главни кривац за стварање ИСИЛ-а, који глобално посматрано угрожава мир у свету. Извитоперена исламска идеологија привукла је пажњу преко 30 хиљада добровољаца који ратују за ИСИЛ из низа неисламских држава, а ту су и прекаљени борци Ал Каиде. Ствара се политички поредак који у Европи отвара врата „сукоба цивилизација“, уз посредништво званичног Вашингтона.

Русија је суштински заштитник Европе и хришћанских вредности, али је истовремено на мети евроунијатских санкција и притисака због Украјине, која је још увек део сценарија ширења НАТО на исток. У Украјини је по „југословенском моделу“ активиран грађански рат, који власти у Кијеву дневно кошта око пет милиона долара, а Русију око два милиона усељених избеглица из Украјине, уз велику материјалну штету коју праве санкције.

Међутим, Русија не дозвољава да јој било ко ускрати улогу суперсиле. Осавремењене оружане снаге Руске Федерације постају фактор равнотеже сукоба у Сирији. Само од договора између САД и Русије зависи да ли ће се „сиријска криза“ зауставити. Уколико се „велики играчи“ не би договорили,  дошло би до урушавања ЕУ услед прилива још два милиона миграната. Зато и констатујемо да је Русија фактор евро-азијске стабилности. Сваки покушај да се Русија искључи из геополитичких процеса за последицу може да има јачање исламистичке доктрине према Европи.

Стварањем јединствене стратегије ЕУ, САД и Русије против ИСИЛ-а зауставила би се велика сеоба народа са Блиског и Средњег истока у Европу. Тежина кризе тражи да се о судбини Ирака и Сирије заузме став на нивоу УН. Даље ширење сукоба би створило невиђену хуманитарну катастрофу, уз могуће међусобне сукобе европских држава, економске ратове држава чланица ЕУ, конфронтације држава на Балкану и стварање „санитарног коридора“ за исламско избегло становништво управо на Балкану.

Хтела, не хтела, Србија би постала „сабирни центар“ исламског имигрантског таласа. Истовремено, дошло би до нарушавања и онако крхих односа између Турске и Грчке, али и Грчке и Македоније, што би лако могло да се прелије на Косова и југ Србије, односно да се запали балканско „буре барута“. Дакле, веома је важно да Запад на време схвати колики је значај партнерске улоге Русије на светској геополитичкој шаховској табли. Јер без Русије се неће лако зауставити миграциони цунами који се устремио ка Европи.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: