ПОЛИТИЧКА АНАЛИЗА: ПРЕВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ИДУ НА РУКУ СНС, АЛИ НЕ И СРБИЈИ

VUCIC IZBORIОдлично сналажење у решавању веома компликованих политичких ситуација како у Србији, тако и у региону и међународној политици, снажна владајућа Српска напредна странка и добри односи са Бриселом у процесу евроинтеграција указују да би премијер Александар Вучић после парламентарних избора своју позицију учврстио до 2020. године.

Ова политичка пројекција полази од чињенице да је Европској унији потребан стабилан политичар који Србију може да „држи у седлу“ регионалне политичке и економске стабилности, а да при томе буде кооперативан са централом у Бриселу. Отварањем првих поглавља у процесу евроинтеграција СНС ће ојачати своју позицију и на предстојећим изборима освојити довољно гласова за самостално формирање владе.

Политичка сцена Србије је прилично осиромашена. Лидер СНС Александар Вучић за сада нема политичког конкурента у опозицији, а тако ће вероватно бити и наредних година. Кључне опозиционе странке заједно немају капацитет да придобију више од 15 одсто гласова бирача. Досадашња највећа база власти ДС је Војводина. Лидер ДС Бојан Пајтић је свестан свог политичког пада, али покушава да своју слабост и суноврат политике ДС волшебно покрене спиновањем како његова партија има подршку од чак 30 одсто бирача. Инсистирање на превременим изборима код ДС је више усмерена у правцу унутрашње дестабилизације Србије и губљена времна везаних за економску и социјалну ситуацију.

Због политичког вакуума који се ствара, превремени избори по правилу представљају ризик за стране инвеститоре и успоравају пут Србије ка ЕУ. За Србију и њену позицију у региону није нужно да расписивањем превремених избора дође до успоравања реформских процеса, јер постоји стабилна парламентарна већина која има највећу одговорност за судбину државе. Из свега произлази да превремени избори иду на руку СНС, али не и континуираном развоју Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: