ФЕНОМЕН ШЕШЕЉ: ПОЛИТИЧКА ПРОШЛОСТ ИЛИ РЕАЛНОСТ?

seselj-pali-zastaveПовратак лидера СРС др Војислава Шешеља у Србију до коначне хашке пресуде и стања здравља због којег је привремено на слободи тражи одговор на питање да ли је он политичка прошлост или реалност на предстојећим изборима у Србији? Реторика др Војислава Шешеља везана је за концепт политике коју је водио до добровољног одласка у Хаг фебруара 2003 године, па можемо констатовати да данас таква политика више „не пије воду“ код бирача.

Посматрајући реално српску политичку сцену, у односу на тренутну политичку снагу СНС уз појачање коалиционих партнера читав опозициони спектар не би могао да освоји више од 30 посланичких мандата. Позиција СРС као екстремне политичке деснице тешко да може да „извуче“ више од 10 одсто бирачког тела, што би, рецимо, било у равни СПС-а или тзв. леве опозиције са ДС, СДС, уз помоћ другим малих станака. Дакле, мала је вероватноћа да би др Војислав Шешељ у наредних десетак месеци могао озбиљније да узбурка домаћу политичку сцену и потврди веродостојност неких истраживања јавног мњења која, наводно, показују да би за СРС гласало негде око 20 одсто бирачког тела.

СНС и СРС су сада партије политичких разлика. СНС је за ЕУ, а СРС дијаметрално против Уније. СНС је за пуну нормализацију односа на Балкану. СРС види суседе Србије као политичке непријатеље. СРС своју спољну политику везује за Русију, док је СНС окренута Европској унији уз тренутну војну неутралност. Лидер СРС др Војислав Шешељ гласове искључиво може добити захваљујући својој привидној моралној победи над Хашким трибуналом. Лидер СРС др Војислав Шешељ зна да му Влада Србије чини извесне уступке када је у питању спречавање његовог повратка у Трибунал. Јасно је да премијер Александар Вучић то неће чинити ни у наредном изборном периоду, наравно, уколико др Војислав Шешељ не буде суочен са изрицањем хашке пресуде.

Политички програм лидера СРС др Војислава Шешеља је критика процеса евроинтеграција које спроводи Влада Србије. Политичко-естрадни део наступа у медијима је пре свега „удар“ на председника Србије Томислава Николића, кога др Војислав Шешељ бескрајно мрзи због тога што је као кум и човек у кога је имао највише поверења био иницијатор најтежег раскола у СРС. Лидер СРС тражиће подршку у другим партијама и НВО које су против ЕУ. У том смислу могуће је да ће добити подршку од „Двери“, „Образа“, као и од некадашњих добровољаца СРС и свих оних кој су ратовали у РС и РСК или на Косову.

Међутим, евидентно је да СРС нема подршку тзв. грађанског дела младе популације, која је могла да се упозна са некадашњом Шешељевом ратном реториком и проглашавањем за издајнике свих оних који нису хтели да узму учешће у необјављеним ратовима деведесетих година. Зато се др Војислав Шешељ бори да путем медијских наступа обнови свој утицај, али грађани Србије нису више расположени да подрже ту врсту вођења политике. Могући искорак би могао да буде само окретање бирачког тела против СНС што из садашњег угла представља „политичку фантастику“, али у политици је све могуће. Садашња оцена је да СНС и Александар Вучић неће тако лако изгубити своје гласаче, посебно не када је у питању начин политичког деловања СРС.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: