СРПСКО-РУСКA САРАДЊА: СПЕЦИЈАЛНЕ ОДНОСЕ КВАРЕ АМЕРИ

srpsko ruski odnosiИако Србија има традиционално добре односе са Русијом, укључујући ту и веома успешну привредну сарадњу, стратешка оријентација званичног Београда је јасно оријентисана ка чланству у ЕУ.

У готово сваком интервјуу премијер Александар Вучић истиче да Београд нема скривених спољнополитичких планова и да је то јасно предочено и председнику Русије Владимиру Путину током његовог боравка у Београду. То, наравно, не смета Русији да и даље искрено подржава Србију у вези статуса Косова и Метохије и да као чланица Савета безбедности УН стави вето у моменту када се доноси резолуција о тзв. „геноциду“ почињеном у Сребреници.

Какви су односи између Србије и Русије? Својевремено је председник Спољнополитичког одбора руске Државне думе Алексеј Пушков рекао да „Русија и Србија имају специјалне односе дубоко укорењене у историји, цивилизацији и културној блискости два народа, при чему две земље повезују и национални интереси“. Познато је да Русија спада у групу десет највећих инвеститора у Србији, да када је ЕУ уводила санкције Руској Федерацији, званични Београд је то одбио са образложењем да је Србија мала земља и да је нико није питао за став када се одлучивало о увођењу санкција Русији. Истовремено, Србија поштује територијални интегритет Украјине, заједно са Кримом, што свакако не може да прија званичној Москви.

У  Декларацији о стратешком партнерству између Руске Федерације и Републике Србије, потписаној 24. јуна 2013. године у Сочију, наведено је да се обе стране „ослањају на дубока узајамна пријатељска осећања, вишевековну историју међусобних односа, језичку традицију, духовну и културну блискост братских народа двеју земаља…“.

Међутим, како примећује руски амбасадор у Србији Александар Чепурин на привредну сарадњу његове земље и Србије утичу спољнополитички фактори који се уопште не тичу привреде. Познато је да су у рату и у љубави дозвољена сва средства. Задовољење геоекономских интереса великих светских сила није ништа друго него непрекидна борба са циљем да се савладају сви они који те интересе угрожавају.

Ако су Амери и Европска унија „помрсили рачуне“ Русима у вези „Јужног тока“ то не значи да је тиме дошао и крај сваке квалитетне сарадње са Србијом. Знају Руси врло добро да је у том неуспелом послу Србија претрпела (ни крива, ни дужна) губитке. Аналитичарка Московског државног универзитета међународних односа (МГИМО) Дарја Басова у ауторском тексту објављеном у месечнику „Геополитика“  износи став да је зарад побољшања руско-српског модела узајамних односа потребно посветити већу пажњу прагматизму, рецимо промоцији инвестиционих, грађевинских и других пројеката. Такође, потребно је интензивирати контакте на друштвено-културном плану. Савремену Русију треба открити Србима и обрнуто. Потребно је створити формат за кооперацију Србије са структурама све актуелније интеграционе заједнице каква је Евроазијска економска унија. Како примећује ова аналитичарка, Русија би, пре свега, требала да прихвати као чињенично стање политику Србије која је усмерена на евроинтеграције.

И поред свега тога, потребно је да се Руси навикну на чињеницу да Србија не одустаје ни од партнерства са САД. Уосталом то је доказао премијер Србије Александар Вучић, који је већ два пута  био у званичној посети Вашингтону. Да Руси нису задовољни тиме што је Вучић боравио у Вашингтону показује и текст објављен на порталу „Спутник“ под насловом „Америчка реторика и српска наивност“, који је преименован у „Може ли Америка да убрза европски пут Србије“. У том тексту, између осталог, пренето је виђење Милана Игрутиновића са Института за европске студије по којем САД жели да напакости ЕУ тиме што подстиче њено проширење. „Америка већ годинама жели да види Србију у Европи, али и остале земље, јер што је више сиромашних земаља у ЕУ, то је ЕУ слабија, што оставља простор Америци да се у Европи бави и даље послом којим се и до сада бавила“, каже Игрутиновић.

Поред тога, портал „Спутник“ у тексту „Да ли Вучић заиста ‘нервира’ Русе“ преноси мишљење научног сарадника на Институту за словенске студије Руске академије наука Петра Искендерова који каже: „Тренутно Вашингтон пружа подршку српској влади, јер се у Београду све чешће прича о ванредним парламентарним изборима, а Вучић је више проамерички политичар него проевропски. Осим тога, у тенутним околностима, потпредседник САД би могао да покуша да формира неку врсту ‘антируске коалиције’ у Европи, чији би Србија била члан. Или боље речено, да поново формира ову коалицију, зато што у самој Европи расте подршка нормализацији односа са Русијом“.

Уместо коментара подсетићемо на став Владе Србије која је већ толико пута  доказала да је спремна на сарадњу буквално са свима. Како каже премијер Вучић: „Ова земља, под овом владом, наставиће да разговара и са Русима, Американцима, Кинезима, Арапима, Немцима, Бугарима, па ако треба и са ванземљцима – и само о једној ствари, о раду“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: