ДРУГИ ПИШУ: ВУЧИЋ ПОД ЛУПОМ ЧАСОПИСА „ФОРИН АФЕРС“

BeFunky CollageДуго Србија није позитивно третирана у угледним спољнополитичким  часописима, као што је то сада био случај у часопису „Форин aферс“. У време балканских конфликата деведесетих година, Србија је  била предмет критике, а овај часопис није афирмативно писао ни после октобра 2000. године и промене власти. Америчка политика је почела да се отвара према Србији стварањем коалиције СПС и ДС 2008. године, а посебно сада у време владавине СНС и премијера Александра Вучића који се показује као  политичар од поверења и међународне и европске кооперативности.

После покојног премијера др Зорана Ђинђића и бившег председника Србије Бориса Тадића, премијер Србије Александар Вучић  добија запажено место у  америчкој дипломатској  јавности, али  са одређеном мером традиционалног америчког опреза и  умерености. По писању „Форин aферса“ прелазак на умерену политику је омогућио премијеру Александру Вучићу да задобије посебно место у политици Србије, као и да добије личну пажњу и подршку глобалних сила. Америчка дипломатија пажљиво прати  политику премијера Србије и то у односу на Бриселски договор, нормализацију односа у региону, посебно са БиХ, Хрватском и Албанијом, као и односима Србије са  ЕУ, Русијом и НАТО. Више  посета премијера Александра Вучића у САД, Русију и Кину, даје основу да адмнистрација САД процењује Вучића као фактор стабилности на Балкану.

Америчка политика  поздравља  заокрет премијера Александра Вучића према ЕУ, односно западној политици. Зато га „Форин aферс“ представља као човека који је „Београд извукао из хладне сенке  са  убрзаним економским  и институционалним развојем Србије, који се ‘дубински’  окреће ка ЕУ“.

„Форин aферс” поздраља све Вучићеве мисије спроведене у Тирани, Загребу и Сарајеву. То се третира као „нови ветрови” на Балкану. Часопис преноси Вучићеву поруку да је његов циљ да нација „буде поуздан партнер Сједињеним Америчким Државама”. Ипак  часопис се осврће и  на унутрашње превирање у Србији и на  трагање за политичким противницима Вучића и СНС. Овде се са мало  тенденцизније ставља као опонент Вучићеве политике  председник Србије Томислав Николић, Ивица  Дачић и проф.др Војислав Шешешљ.

Евидентно је да премијер Александар Вучић има подршку председника Србије Томислава Николића, што за сада важи и за потпредседника Владе Србије и министра иностраних послова Ивицу Дачића, који се определио за ЕУ, али и блиске везе са Вашингтоном и Москвом.

Ипак у тексту „Форин aферса” провејавају извесне сумње у политику званичног Београда   због одбијања да уведе санкције Русији у вези са „Украјинском кризом”. Часопис преноси како је Вучић рекао: „Ми не можемо наметнути санкције: морамо да једемо. То не значи да играмо на обе стране”. Умерена и рационална политика премијера Александра Вучића који у свом  кабинету има више западних саветника указује да његов компас показује пут према ЕУ. „Форин aферс”  закључује: „Његово драстично политичко репозиционирање, у земљи и иностранству је вероватно само прагматизам. Креатори америчке политике треба да буду једнако прагматични када је у питању Вучић, и да буду мало више скептични према његовом геополитичком ставу”.

Овде се отвара сумња и опрез,  али  и нада да ће Србија са Александром Вучићем бити у  матрици западне политике. САД очекују  у догледно  време  извесно дистанцирање Србије од Русије, што за сада још увек не траже.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: