ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАН У РАЉАМА ВЕЛИКИХ СИЛА

Balkan_Flag_MapДанашња Европа је пред великим опасностима континенталних конфликата који се већ сада осећају на Блиском и Средњем истоку и у северној Африци. Управо ти конфликти проузроковали су талас миграната, највећи после  Другог светског рата. Сада Европи прети  „сукоб цивилизација“ изазван  радикалном политиком САД и савезника у исламским државама које имају  резерве гаса и нафте, као и сукоб Запада са Русијом у вези са Украјином. Опкољавање Русије од стране НАТО угрожава европски поредак и стабилност. Сукоб цивилизација у име демократије и  „Арапског пролећа“ довео је до пораста радикалног ислама.

Један од водећих руских експерата за међународне односе и оснивач аналитичког Фонда историјске перспективе и руководилац Европског института за демократију и сарадњу са седиштем у Паризу  Наталија Алексејевна Нарочницка каже  за лист „Политика“ да данашња ситуација умногоме подсећа на време уочи Другог светског рата.

Да ли је, заиста, могућа повући паралелу  између четрдеседих година прошлог века и актуелних политичких догађаја? Историјска, а посебно политичка наука  аналогије не сматра поузданим  елементима закључивања, али се неке паралеле могу повући. Рецимо, Европа је пред   Други  светси рат била у економском и политичком хаосу, али и експанзији Трећег рајха који је држао већи део Европе у страху од рата и имао пуну  економску  доминацију на Балкану. Данас Немачка држи већи део Европе под „контролом“, посебно Балкан као  неку  своју економску протекторалну геополитичку зону утицаја.

Каква је будућност Балкана у геополитчкој игри моћи и  интереса? Балкан  ће бити жртва сукоба политике Запада и Истока на начин да се приклони Западу кроз ЕУ и НАТО чиме ће бити створен зид не само према имигрантима из разних држава, већ ће постати и својеврстан вид блокаде према Русији. Дакле, Русија губи Балкан из свог утицаја, што ће надаље учинити да буде “буре барута“ сукоба интереса и геополитичке моћи.

Србија је окружена државама ЕУ и НАТО и њена глобална политика окренута је ка Западу, уз садашњу равнотежу према источним земљама, пре свега Русији и Кини. Државе окружења око Србије  улазе у евроатлантистички „прстен“,  тако да Србија  тешко да може да буде у дужем периоду  неутрална, јер се радикално смањује интересовање Русије за Балкан, осим у случају изградње енергетских рута.

Србија је доминантно зависна од економије и политике ЕУ, посебно Немачке, тако да од стратешког договора између Немачке и Русије  зависи и судбина Балкана и Србије. Европа је била „матирана“  Минхенским споразумом Немачке и СССР 1938. године. Све што се дешавало до 1941. године и Хитлеровог напада на СССР било је у матрици овог трагичног, али  реалполитичког договора у том историјском  тренутку. Мале државе су одувек биле предмет игара моћних и то као „пешаци“ у  глобалним геополтиким  шаховским играма.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: