МИГРАНТСКЕ МУКЕ: ДА ЛИ ЕВРОПСКА УНИЈА СТВАРА СРБИСТАН?

MIGRANTIРазвијене земље западне Европе увиђају да избегличка криза измиче контроли и да исламски фактор ускоро може да им постане нерешив проблем. Немачка привремено уводи контролу својих граница, посебно са Аустријом. Слично ће поступити Чеси, Словаци и Аустријанци. Поред четири метара високе ограде и бодљикаве жице Мађари су распоредили четири хиљаде војника са псима који ће чувати 175 километара дугу границу  са Србијом. Како  ће Запад решити проблем смештаја избелица са Блиског истока већ се назире у изјави  немачког министра унутрашњих послова Томаса де Мезјера који изричито каже да избеглице немају право да бирају земљу у којој ће бити смештени.

Из свега произлази да би православне земље Западног Балкана могле постати сабирни центри за муслиманске избеглице. Уколико наша власт не осмисли квалитетан след реал-политичких потеза, Србија би могла да извуче дебљи крај. Без обзира што није чланица ЕУ Србија би могла, попут Румуније, „љубазно“ да одбије да прими више од 1785 избеглица.

У супротном, корист западних геостратега ће бити двојака. На тај начин би ослабили руски утицај у источној Европи, а са друге стране би створили сигурну базу јефтине радне снаге која би цену рада држала баш на оном нивоу који одговара менаџменима мултикорпорација, јер познато је да „бела куга“ пустоши европске земље са високим животним стандардом и да би цена рада могла бити све већа услед недостатка радне снаге.

Постоји оправдани страх власти у Србији да добре кораке  дипломатије сада неко може да упрља неконтролисаном ксенофобијом према напаћеним мигрантима који желе да се дочепају западне Европе. Међутим, треба бити опрезан. Увек постоји могућност да је Европска унија већ „сковала план“ како да се ратосиља већег дела нежељених придошлица. Бивши француски председник Никола Саркози је наговестио да би требало да се отворе прихватни центри за избеглице у северном делу Африке, Србији или у Бугарској.

Нема сумње да је егзодус народа са ратом захваћених подручја Блиског истока велика светска трагедија иза које стоји већ препознатљив рукопис западних планера. Такође, свима је познато да се Србија према избеглицама понашала више него хумано. Све личи на трочинку у којој је први чин трагедије резервисан за вештачко стварање љубави према избеглицама којима је потребно обезбедити више од привременог крова над главом. Отуда онолика хвала за „очинску“ бригу српског полицајца који је држао у наручју малог Сиријца. Истовремено, западни медији  осуђују начин на који Мађари снабдевају храном избеглице бацајући им сендвиче као у тор са животињама.

Будући да је Србија „сигурна земља“, ствара се атмосвера да се придошлице саме одлуче да што дуже остану у Војводини или у Београду и околини. То би био почетак другог чина. Исламски фактор би тада почео неконтролисано да буја у Србији и тешко да би било која светска сила могла да испрати даљи ток развоја догађаја. У том случају трећи чин трагедије је до краја непредвидив. Наиме, остаје нејасно да ли ће крај представе „Велика сеоба народа“  уопште бити приказан као трагедија и да ли ће бити забележен ћирилицом или латиницом? Јер, никада не треба сметнути с ума пословицу „чије овце, тога и ливада“.

Премијер Србије Александар Вучић не прихвата могућност да може да дође до овог црног сценарија. Он је путем медијског јавног сервиса РТС указао да у Србији постоје неки који би да протестују против тих људи и који говоре да је Србија угрожена, и упитао их је чиме су то угрожени. Како је навео, од 130 хиљада регистрованих избеглица које су прошле кроз Србију, регистрована су само два кривична дела.  „Пустите државу да ради свој посао, биће задовољни људи који долазе, а вама ништа неће да недостаје. Пре 20 година имали смо избегле из Крајине и Хрватске. Исти људи који су тада говорили то нису наши људи и данас говоре о овим другим људима, који додуше нису Срби. Они који су тада дочекивали избеглице и сада их дочекују“, истакао је премијер Вучић.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: