АФЕРА „ДАЧИЋ-БАНАНА“: „БРИОНСКИ ПЛЕНУМ“ НА СРПСКИ НАЧИН

KRIKУ претходних 25 година на политичкој сцени Србијe посебна пажња се поклањала стратешком позиционирању политичких странака када је у питању вођење ресора полиције и тајних служби. Током деведесетих година главну реч у безбедносном систему водиле су СПС и делом ЈУЛ.  Од 2000. године ове значајне ресоре воде ДС и ДСС, па опет СПС, а сада СНС. Полиција је била и остала веома значајан државни ресор. Ивица Дачић је више од пет година био министар полиције. У то време су и настали спорни снимци кафанског дружења са одбеглим нарко дилером Мишом Бананом.

По оцени премијера Александра Вучића спрони снимци које је обелоданила међународна истраживачка новинарска мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) потичу управо из МУП Србије. Занимљиво је да је Вучић знао да постоје ови снимци у време када је предложио Ивицу Дачића да обавља функцију шефа српске дипломатије. Будући да Тужилаштво није утврдило да постоје елементи кривичне одговорности у овом случају Ивица Дачић је као невин човек и ни мало наиван политичар постао део владе коју предводи Александар Вучић. Остала је под знаком питања Дачићева морална одговорност, али у политици је важније бити прагматичан.

Ипак, остаје чињеница да су снимци „процурели” из МУП-а. То нам указује да постоје одређене фракције и делови отуђене полицијске моћи, посебно оних кадрова који се баве организованим криминалом, праћењем и прислушкивањем у циљу спровођења истраге. Постоје оправдане сумње да је напад на Дачића дело побуњених интересних кругова МУП-а који су сада под контролом СНС.

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић је изјавио да не зна како је спорни снимак доспео у јавност, али да је чврсто убеђен да нису процурели ни из једне од три службе безбедности. Дакле, и даље се конкрено не зна ко је омогућио новинару да снимке пусти у јавност. Лидер СПС Ивица Дачић одапео је политичке „стреле сумњи“ ка Борису Тадићу, који је у то време био лидер ДС и шеф државе. Наравно, Борис Тадић неће седети скрштених руку. Најавио је да ће реаговати тако што ће поднети тужбу против Ивице Дачића, како наводи, због изношења неистина у вези са снимцима који су процурели у јавност. Преко саопштења СПС сличну намеру против Бориса Тадића најављује  Ивица Дачић.

Као и у свакој политичкој арени увек има оних који су за и који су против. Председник Томислав Николић изјављује да не бих волео да се то било коме деси, јер је и сам својевремено искусио одијум јавности у случају „лажна факултетска диплома“. Са друге стране, министри др Небојша Стефановић и проф.др Зорана Михајловић сматрају да је било за очекивати од министра полиције да поведе рачуна с ким комуницира и шта ради, а ако је грешио треба и да одговара.

Реч је, наиме, о политичким играма које могу да нашкоде не само актуелној влади, већ Србији уопште. Изгледа да је у праву угледни професор Владимир Гоати када каже  да се Вучићева влада теоријски може посматрати као „преширока владајућа коалиција“, а такве коалиције имају природну тенденцију ка ерозији и растакању, те да хипотетички посматрано у некој новој влади социјалисти неће бити потребни.

За сада, премијеру Александру Вучићу је потребан Ивица Дачић. Тако ће бити бар до пролећа 2016. године. Међутим, остаје отворено питање да ли је пожељно да остане „статус кво“ у појединим ресорима МУП Србије, посебно тамо где се обавља легално прислушкивање и снимања личности у процесу истражних радњи. Отвара се питање новог српског „Брионског пленума“ који повезује један број политичара са структурама полиције, који очигледно раде по мафијашим принципима уцена.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: