КОСОВСКО ЗНАМЕЊЕ: МАНАСТИРЕ ВЕЋ ШТИТИ УНЕСКО

imageПредставници такозваног независног Косова упорно најављују да ће Извршни одбор Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) 3. октобра размотрити захтев Косова за чланство у тој организацији. Косовска власт је уверена да постоји правно становиште за учлањење у ову међународну организацију, јер за пријем у УНЕСКО није потребна двотрећинска већина земаља чланица те организације. Познато је, наиме, да је било случајева да је известан број земаља учлањен у УНЕСКО, а да претходно нису имале столицу у УН. Значајно је само да се на састанку Извршног одбора обезбеди 50 одсто гласова.

Пратећи ту политику евидентно је да Косово тренутно признаје 108 од укупно 193 чланица Уједињених нација. Дакле, иницијатива отимања туђег културног блага би требала да буде осујећена на самом старту. Ипак, треба бити обазрив, јер међународни односи су веома променљива категорија, па се може догодити да за учлањење Косова у УНЕСКО гласају и представници неких земаља које још увек нису формално признали Косово као државу, на шта, у осталом, и рачунају косовске власти. Зато српска дипломатија са великом озбиљношћу приступа овој иницијативи.

Албански политичари на Косову су свесни да манастири, цркве и споменици припадају српском културном наслеђу. Косметски источници (манастир Грачаница, манастири Пећке патријаршије, црква Богородица Љевишка и манастир Високи Дечани) већ припадају „локалитетима Светске баштине“ који су под заштитом УНЕСКО као места од изузетног значаја за светску културу, науку и образовање. Али та чињеница приштинске власти сигурно неће одвратити од пакленог палана.

Историја, та стара учитељица живота, нас опомиње да је отимачина туђег културног блага била својствена и „културнијим народима“ него што су то тзв. Косовари. Књижевник Миливој Анђелковић у свом есеју „Општа историја бешчашћа“ нас подсећа да су „Французи отели сељацима са Милоса чувену Афродиту, названу Милоска Венера, и у том отимању су јој поломили руке. Енглези су срушили Аплонов храм у Фигалеу на Пелопонезу да би лакше скинули фризове. Са Партенона су их скинули пењући се на мердевине, али су Партенон разорили Млечани бомбардовањем…Опат Мишел Фурмон, амбасадор краља Луја Петнаестог, на Пелопонезу је преписао све епиграфе и потом их уништио клесањем по њима – тако су страдали епиграфи у Атини, Саламини, у Мегари и по Лаконији – преко 1500 епиграфа од којих 300 само у Спарти. Затим је проширио свој ‘задатак’ и до темеља уништио град Спарту, њене храмове, бедеме и куле…Затим се појављују талибани и исламисти који сравњују музеје, споменике, старе градове…“.

Не треба заборавити да су на Косову Албанци под заштитом УН уништавали српске цркве и споменике. Дакле, основни циљ албанских политичара није да чувају туђе културно-историјско благо, већ да злоупотребе чланство у УНЕСКО како би се докопали своје столице у УН, што би била својеврсна потврда државности Косова. На сву срећу, поред гласања у Генералној скупштини пријем нових држава у УН мора да прође и филтер сагласности чланица Савета Безбедности, где пет сталних чланица располаже правом вета, међу којима су Руска Федерација и Народна Република Кина, што значи да им чланство у УНЕСКО ништа значајно не би помогло.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: