СПС КАДРИРАЊЕ: ДАЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ПОМИРЕЊА

ivica-dacic-foto-zorana-jevtic-1409131833-557861СПС је после дужег времена конституисао своје политичке органе, укључујући ту и извесна кадровска „освежења“ у врху партије. Новина у врху СПС је историчар др Предраг Марковић, некадашњи угледни члан ДС и критичар политике Слободана Милошевића, препознатљив још и по томе што је осамдесетих година победио у популарном хрватском квизу „Квискотека“. Његов улазак у СПС на место потпредседника странке значајан је за појачање дневнополитичког рејтинга Ивице Дачића.

Др Предраг Марковић ушао је у СПС да би „ојачао мреже креативних људи у интересу државе и народа” или као „реакција средњих година“. СПС је у политичкој игри, захваљујући умешности Ивице Дачића, успео да се одржи на власти и са ДС и СНС. Не треба заборавити да је СПС својевремено давао интересну подршку и влади др Војислава Коштунице. За Дачића политика је занат и јавни посао без превише сентименталности. Поред високе улоге коју има у актуелној власти, Ивица Дачић је успео да изгради пристојну репутацију у иностранству, поготово у Бриселу, Москви, али и Вашингтону. Поред тога, успео је да „увеже“ све генерације СПС, како оне некада блиске Слободану Милошевићу, тако и оне одане новом концепту СПС у систему власти. Основни циљ им је да су у власти, без обзира на то с ким чине коалицију.

Ивица Дачић је политички вешт играч, добар „политички трговац”, који рачуна да ће ојачати своју странку и задржати се у коалицији са СНС на свим нивоима. Оно што је занимљиво, у тој политичкој комбинаторици препознајемо тзв. „политику екстрема”, али и „политику помирења”. У врху странке сада је на једној страни др Предраг Марковић, као представник опозиционе и „грађанске Србије“, а на другој страни је бивши хашки осуђеник за ратне злочине који је одслужио већи део своје казне мр Никола Шаиновић.

Није ни чудо што су западне дипломате 2008. године тражиле политичко „помирење” и формирање заједничке владе ДС-СПС. Ипак изненађење је да је бивши хашки робијаш, који је признао да је крив за све што су га оптужили, изабран у орган проевропске партије као што је сада СПС. Остале кадровске промене у врху СПС су „политичка козметика”. Ивица Дачић очекује да ће Предраг Марковић као потпредседник странке око себе окупити разочаране припаднике ДС и „слободне интелектулалце”, и да ће на тај начин дати обележје критичког и грађанког СПС-а. Укључење мр Николе Шаиновића у врх СПС је повратак политичког ветерана и једним делом рехабилитација политике коју је некада заговарао Слободан Милошевић.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: