РИЈАЛИТИ ЗАБАВА: ОПОРЕЗОВАТИ ТРОВАЧЕ КУЛТУРЕ

rijaliti-srbijaДомаћи телевизијски канали су претрпани ријалити шоу програмима. Никад не знате када ће вам на малом екрану искочити невољници из „Фарме“, „Великог брата“, „Малдива“ и „Парова“. Поред тога, грађанима се нуде и разни политички „ток шоу“ програми, који служе као „забава за широке народне масе“.

 

Основа свих тих програма је обесмишљавање доколице по принципу „хлеба и игара“ са много бизарности, вербалног и физичког насиља. Све те личности са маргине естраде, људи из „зоне сумрака“, подземља, „инстант звезде“ и звездице, тзв. старлете и ВИП проститутке у медијској су понуди као узори младима или као савремен начин трошења слободног вемена.

Из позадине медијског мрака, таблоиди препричавају најбизарније сцене из ријалитија, уз обиље фотографија неморалног садржаја. Дакле, ради се о високој комерцијализацији неукуса и кича који треба појединца, породицу и друштвене групе да отргне из реалног света и пребаци га у свет илузија.

Сви ти садржаји ријалити програма који се емитују на ТВ са националним фреквенцијама носе у себи дубински отровне и погубне поруке. Људи који су дошли у те емисије одабрани су као узор(ц)и прецизно одређених социјалних група. Они у строго контролисаним условима, уз обиље хране и пића својом примитивном комуникацијом демонстрирају облике агресивног понашања  које подстиче гледаоца да „ужива“ у порочном понашању. Тако се плански осмишљава прљава забава за сиротињу.

Креатори риалитија свакако нису измислили „рупу на саксији“. Они копирају шоу програме који су у западним земљама већ показали своје негативне последице на друштво. Тако се већ годинама појављују исти учесници ријалитија жељни добре зараде. Спремни су да учествују у игри до граница издржљивости. Уместо да стигматизује овакве програме као извор деструкције, јавност их доживљава у форми слободног медијског изражавања, чак и тзв. слободног тржишта.

Уместо што препознајемо ријалити као форму слободног медијског изражавања треба ли би да схватимо какве нам све претње и изазове намеће западњачка „империја ума”. Зашто су готово сви ријалити програми прожети сентенцом  „Велики брат те посматра”? Управо такви програми служе да разоре свако право на приватност популаришући нам да ништа није страшно што учеснике  вребају камере са свих страна. Уосталом, учесници ријалити програма својим понашањем нас уверавају како ћемо се сви врло брзо навићи на такав живот.

Поразно је што се овакви програми емитују на телевизијама са националном фреквенцијом. Ако се већ не могу укинути због слободе медија, требало би их опорезовати као шунд и преместити их у термин после поноћи. Сви ови програми подржани су и од политичких и тајкунских структура као вид јавне забаве и структуралне промене свести. Иза овога стоје велики профити, али и утицаји на јавно мњење и друштвено понашање широких слојева друштва.

Да црнило некултуре ипак није продрло у све слојеве друштва доказује нам Студентска организација „Систем вредности“ и млади музичари са Факултета музичке уметности у Београду који су се укључили у интернет петицију против ријалити програма акцијом „Хоћемо културу, а не ријалити!“. Београђани су већ имали прилику да на Тргу Републике уживају у музичком концерту чија је једина порука да млади хоће да уживају у уметничкој ризници Народног музеја и других институција културе, а не уз ријалити сподобе.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: