СТАВ ПРИВРЕДНИКА: ДОМАЋИ БИЗНИС ГУБИ ТРКУ

SPRSKA PRIVREDAГотово да нема привредника у Србији који неће признати да се влада труди да заустави негативне трендове и створи услове да се промене околности у српској економији. У првих шест месеци ове године укупан дефицит Србије износио је 140 милиона евра, док је у истом периоду прошле године био око 1,45 милијарди евра. Сада је приход од бруто домаћег ПДВ за око 2,5 милијарди динара већи у односу на јун прошле године, што свакако показује да се српска привреда полако опоравља.

Влада Србије се труди да захваљујући слободној трговини са регионом, али и земљама ЕУ, Белорусијом, Русијом и Казахстаном обезбеди приступ тржишту од око милијарду становника. Чак и Кинези разматрају могућност улагања у Србију, а посебно су заинтересовани за ФАП и Заставу камиони Крагујевац. Предности Србије су добро обучена радна снага и стручни млади инжењери, што све повећава интерес страних компанија да улажу у Србију. Међутим, на развој српске привреде домаћи произвођачи не гледају увек кроз „ружичасте научаре“.

Примера ради, један од најуспешнијих привредника у нашој зељи и лидер Алко групе Мирољуб Алексић мишљења је да су највећи проблеми српске економије велик платни дефицит земље, рецесија, не баш повољан пословни амбијент, недостатак средстава за озбиљне инвестиције, неконкурентност наше економије, сива економија, превисоки фискални и парафискални намети, као и превелик број запослених на свим нивоима администрације и слабо школство. По његовом мишљењу, држава врло мало чини да би заштитила домаће компаније и српске производе, јер је у свим сверама отворено и либерализовано тржиште, тако да је српска економија после распада Југославије, економских санкција и бомбардовања остала скоро без индустрије, с неразвијеном пољопривредом и лошом инфраструктуром.

„Када потпуно изгубимо конкурентност биће касно за реакцију. Уместо да очувате оно што функционише и има велику шансу да се развија и увећа девизни прилив, целу једну грану, кондиторску индустрију, тихо доводите до стагнације и борбе за егзистенцију, а новац дајете мртвим фабрикама које не раде. Јесте ово наслеђено стање, али влада то мора брзо да промени. Јер од ове привредне гране директно или у репро-ланцу живи бар 40 хиљада породица“, каже Алексић за часопис „Аха“.

Истини за вољу, узроци пропасти великих јавних предузећа су различити. Пре свега, у питању је лоша процена њихових власника  да на адекватан начин одговоре на тржишне изазове. Предузећа су намерно уништавана на тај начин што је капитал извлачен на рачуне ћерки фирми које су осниване на егзотичним острвима. Роба је продавана на начин да се никада не исплати. На исти начин је поступано са имовином и земљиштем.

Нема сумње да је Влада Србије на почетку свог мандата затекла девастирану привреду. Али болне реформске мере дају своје прве резултате. Те резултате су уочили привредни и политички ауторитети из ЕУ и САД. Остаје отворено питање да ли нам заиста све иде у прилог док нас странци толико хвале.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: