ГЕОПОЛИТИКА: СВЕТ НА ИВИЦИ ГЛОБАЛНОГ СУКОБА

sahovska-tabl-01Драстичан пад цене нафте, гасна криза, наjнижа цена злата као и глобални проблем са избеглицама и храном, све су то фактори који воде у глобални конфликт ширих размера, односно континенталних сукоба геополитичких интереса. Украјинска криза породила је економски рат САД и ЕУ према Русији и њене контрамере.

Енергетски интереси САД и савезника довели су до распада Либије, Ирака и грађанског рата у Сирији, као и стварање ИСИЛ-а као продужене руке „Ал Каиде“. Све је то довело до највећег егзодуса народа са Блиског истока и северне Африке. Европи прети милионска најезда муслимана која у датом тренутку може представљати реалну опасност за стабилност држава и мира у Европи.

Европска унија, као и Балкан се још увек нису опоравили од рецесије, а у току је још тежа финансијска криза у којој су сада Кина, Русија, Бразил, али све више ЕУ и САД. Ниска цена нафте отвара питање ширих друштвених немира како у Азији, тако и у Европи. Одлучни одговори Кине и других моћних држава упућених на адресу званичног Вашингтона и Брисела могу бити веома штетни и болни по глобалну економију и безбедност. САД сада у Ираку и Сирији примењује нова оружија, али сукоб компликује организована мрежа ИСИЛ-а која има ресурсе и припаднике у читавом свету са реалним моћима да ударе по многим осетљивим тачакма у Европи, САД и другим деловима света.

Европа је глобално-политички дезинтегрисана. ЕУ делује слабо да би се супродставила великом демографском „цунамију“ који ће током 2016. године задесити Европу. Поред тога, ЕУ ће се суочити и са новим таласом рецесије и дестабилизације низа држава, али и ширења милитаристичке политике, попут Турске, или економског експанзионизма Немачке, али и наставка контрамера Русије на санкције које су уведене од стране ЕУ. Србија нема битне маневарске просторе за деловање, тако да ће само пратити потезе великих сила. Уколико се не постигну договори око очувања глобалног мира прете већи сукоби и ратни конфликти са дуготрајним последицама.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: