МЕДИЈИ И ПОЛИТИКА: (ЗЛО)УПОТРЕБА ЈАВНОГ СЕРВИСА

rts-vase-pravo-da-zna-539x330Неписано је правило да онај ко је на власти управља Медијским јавним сервисом грађана РТС. Треба подсетити да је од 1990. до 2000. године командну палицу у РТС имао СПС. У то време опозиционари су РТС звали „ТВ Бастиља“. После 2000. године, са доласком ДОС-а на власт РТС је био подељен на утицај ДСС и ДС. Доминантан утицај ДС на програмску политику РТС био је у време Бориса Тадића на месту председника Србије. Сада „монопол“ над уређивачком политиком има СНС, али не тако директно како су раније имале СПС и ДС.

Политички гледано највећи утицај на РТС имали су генерални директори РТС Душан Митевић, Милорад Вучелић и Александар Тијанић. Уосталом „високу цену“ лошег руковођења РТС платио је руководећи кадар СПС, пре свега директори Душан Митевић и Драгољуб Милановић.

Данашњи РТС који још увек нема адекватан менаџмент креће се на таласима политичких утицаја, али одржава минимум равнотеже јавног интереса. Као што је РТС био „шкрт“ за опозиционо деловање СПО и ДС у периоду од 1991. до 2000. године, тако је касније простор за представљање СНС био веома оскудан. Данас је РТС недовољно заинтересован да представи рад ДС и других опозиционих странака. Основни проблем је што се Демократска странка видно компромитовала.

Потпредседник ДС Борислав Стефановић позвао је на демонстрације против РТС, јер се на медијском јавном сервису грађана чују само мишљења владајућих партија, а у програму нема довољно опозиције. За такво стање директно је прозван уредник информативног програма РТС Ненад Љ. Стефановић, који по мишљењу демократе Борислава Стефановића спроводи тзв. „вучићизам“.

Поучен политичким потезима Ципраса у Грчкој, Борко Стефановић сада жели да прави демонстрације, побуну, уз симболично бацање јаја на зграду РТС. Остаје само недоумица да ли демократе имају „јаја“ за тако нешто? Зар их нису полупали током политичких протеста октобра 2000. године, а онда изневерили „револуцију“. Политички гледано, Демократска странка је од грађанског центра, како је замишљена у борби против комунизма, са постојећим неолибеларним програмом отишла улево. Све власти у Србији користиле су РТС као своје политичко и медијско оружије моћи. Свака партија се уз помоћ РТС подизала и падала.

Из РТС су деведсетих година отпуштани новинари из политичких разлога. НАТО је у јавном сервису препознао политичко оружије Слободана Милошевића због чега су страдали недужни радници РТС. Првих година владавине ДОС наметнути су револуционарни облици рада.

Данас је РТС у служби државне политике коју креира премијер Александар Вучић. Истовремено на десетине локалних РТВ станица се гаси или прелазе у руке тајкуна чиме се видно урушава медијска сцена Србије. Лидери ДС се нису побунили због јефтине продаје Студија Б или локалних РТВ станица где још увек имају одређене полуге власти. Дакле, политика и даље одређује преко тржишних принципа медијску мрежу и слободе. Новинарство у Србији је осуђено да непрестано трпи ударе политичке моћи на свим нивоима, јер су им медији били и остали најбоља јавна трбина за одржавање на власти.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: