САВРЕМЕНИ ЕГЗОДУС (ДРУГИ ДЕО): ДЕМОГРАФСКИ ИНЖЕЊЕРИНГ

AzilantiНедавно је високи комесар за избеглице Уједињених Нација Антонио Мануел де Оливеира Гутереш рекао да је велики егзодус европски, а не српски проблем. Очигледно је да свет препознаје напоре Владе Србије да учини све што је у њеној моћи како би избеглице са Блиског истока и северне Африке биле адекватно збринуте.

У први мах изгледа да ће избеглице само проћи кроз „наше двориште“ у потрази за неком обећаном земљом на Западу. Међутим, све је више показатеља да ће се добар део њих задржати у Србији. Поготово су суморне анализе појединих геополитичких аналитичара који упозоравају да је егзодус део планског демографског инжењеринга, који су осмислиле САД и њени савезници.

Махди Даријус Наземореја, научни сарадник Центра за истраживање глобализације, сарадник Фонда стратешке културе у Москви и члан Научног комитета за геополитику у Италији,  сматра да нестабилности које се одигравају на Блиском истоку и у северној Африци представљају мешавину тактике дестабилизације која се назива „конструктивни хаос“ и делимично тактике балканизације или фрагментације. Основни циљ им је да та друштва уведу у оно што социолози називају стањем аномије, нестабилности која настаје због слома стандарда и вредности, до кога долази у условима недостатка сврхе или идеала у друштву.

У последњем интервјуу који је дао за лист „Геополитика“ Наземореја износи мишљење да је велики број избеглица које користе балканску руту класичан облик управљања миграцијама у циљу стварања припрема сукоба јудеохришћанске Европе са надолазећим исламом. Азиланти не беже у суседне земље где нема ратних дејстава, већ их неко плански усмерава ка Европи. И док ничу гранични зидови у земљама којима је дозвољено да штите своје границе, Србија је „приморана“ да их отвори. Наземореја закључује да се на тај начин може сагледати позиција која је овим државама намењена у будућности, износећи хипотезу да је један од циљева менаџмента ових миграција да угуши отпор Срба према евроатлантским институцијама.

„Тамо где има дима, има и ватре“, каже наш народ. Иако азиланти очекују да ће наћи своје место под сунцем у земљама Западне Европе, то им свима сигурно неће поћи за руком. У ком правцу ће се решавати овај глобални проблем можемо назрети и у недавној изјави поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић која каже: „Треба размислити, понудити опцију да ти људи остану у деловима Србије који су пусти. Ту би требало урадити селекцију, детаљну безбедоносну процену, иако нико у овој фази не жели да остане у Србији, можда ће се то променити у некој новој фази.“.

Нема сумње да ће Европска унија учинити све што може да мигранте што дуже задржи ван својих граница. Професор др Драган Симеуновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду каже да би такав сценарио био трагичан за нас, јер би се азиланти умеђувремену  криминализовали како би имали од чега да живе. Многи од тих људи су некада били борци и могли би да зарађују радећи за терористичке и екстремистичке организације.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

One response to “САВРЕМЕНИ ЕГЗОДУС (ДРУГИ ДЕО): ДЕМОГРАФСКИ ИНЖЕЊЕРИНГ”

  1. DA LI ĆE OVAJ MOJ KOMENTAR I DALJE says :

    Nemoguće je da baš niko ne čita ove napise ili se i dalje biraju oni koje obajvljujete

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: