МЕЂУ НАМА: СТРАНАЧКИ ЛИДЕРИ – ПОЛИТИЧКИ БРЕНД

ALEKSANDAR VUČIĆПремијер Србије и лидер СНС Александар Вучић поседује све атрибуте националног вође. По рејтингу и утицају јачи је од свoје партије и вишеструкo моћнији од читаве опозиције заједно. Ова снага премијера долази од његовог јавног деловања, радне динамике и поверења које у њега има већинско бирачко тело. Овај феномен да лидер има већи утицај од своје политичке странке имали смо и у периоду када је све и свја у Србији био Слободан Милошевић.

Моћнији од своје партије је лидер СРС др Војислав Шешешљ, а нешто више гласова од ДОС-а на председничким изборима, и касније парламентарним у Србији, имао је тадашњи лидер ДСС др Војислав Коштуница. По неписаном правилу лидери странака представљају „бренд” својих партија. Бирачи се током гласања углавном одлучују за носиоца листе, а не за посланике, односно „партијску машину“.

Ипак, постоји једна битна разлика између Вучића и Милошевића. Слободан Милошевић је држао све полуге моћи, а Александар Вучић је свој ауторитет делегирао својим сарадницима, али не бланко. На медијском плану Александар Вучић је „моћнији” од свих досадашњих премијера и председника Србије. Премијер Вучић је присутан на многим јавним местима, главни је извештач на конференцијама за медије, конвенционалнији је у наступу и на међународном плану, делује конструктивно, тактички и политички рационално.

Мале су шансе да Вучић добије опоненте унутар владе. Истовремено, опозиционе странке у Србији су слабе, разједињене, а њихови лидери су у знатној мери потрошени, па је тешко да могу да изиђу „на црту“ лидеру СНС. На изборима где је носилац листе или кампање Александар Вучић реално је да до средине 2016. године нема политичког конкурента за СНС.

У својој кадровској структури СНС нема политичара који би могао да наследи актуелног лидера, тако да је странка проткана борбама за ситније функције које се огледају кроз демонстрацију наклоности лидеру. Мало је функционера у СНС који имају радну енергију свог лидера, а има и оних који су „залутали“ у политику. СНС тежи апсолутној власти, мада за демократску стабилност није популарна мера владавине једне партије на свим нивоима деловања.

Кад год да се одрже избори у Србији сигурно је да ће СНС са Александром Вучићем као лидером остварити добар резултат. Политичка историја Србије је показала да партије морају да јачају и имају унутрашњу снагу паралелно са снагом лидера. Када је снага лидера изнад партије по правилу доводи и до унутрашњих турбуленција, али и промене расположења бирачког тела. Грађани од странака траже резултате у вођењу јавних послова. Ако они нису добри почиње и пад утицаја лидера странака.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

One response to “МЕЂУ НАМА: СТРАНАЧКИ ЛИДЕРИ – ПОЛИТИЧКИ БРЕНД”

 1. Mirko Stamenković says :

  Čudi me da je autor zaboravio još mnoge koji su bili „brend“ svoje stranke. Pogotovo kada je reč o Bogoljubu Kariću. Čovek je bez stranke izišao na predsedničke izbore 2004. godine i tokom kampanje, dok su trajali mitinzi širom Srbije,pod pritiskom onih koji su došli da čuju izborni program Karića, tražili da se učlane u stranku, koja još nije bila registrovana. Ljudi ,koji su tada bili oko Karića, na improvizanim pristupnicama su učlanjavali na hiljade.
  Dakle, ako je neko bio primer da je „jači“ od stranke, onda je to, pre svih, Bogoljub Karić. Autoru ne zameram što to ne ove detalje zna. Ali je mogao da se raspita i da zapamti da je Karić na tim izborima izborima osvojio preko 630.000 glasova i bio treći. Pobedio je i zvaničnog kandidata Vlade.
  Autor, dakle, tada nije bio ni blizu Bogoljubu,. Verujem da nije bio blizak ni sa onima koje uzima za primer, ali ih spominje.. Problem je što dobro obavešten autor uvek ima prilike da prelista arhive pre nego što pokuša da dezavujiše čoveka koji je dosad neponovljiv primer u novijoj demokratskoj istoriji Srbije!
  Uostalom, siguran sam da je sve ovo što navodi ne jednom čuo dok je jedno vreme bio nezaobilazni „gost“ na sastancima IO PSS- BK. Dok je Dragan Milošević, bio predsednik Izvršnog odbora, autor je ne samo prisustvovao skupovima, već je ne jednom držao i „lekcije“ članovima i aktivistima PSS-BK, a da se sam nikada nije učlanio.
  Više ge nema u stranci i na skupovima stranke od kada je Dragan Milošević sramno, na konferenciji za medije, pred praznom slaom / o čemu postoje fotografije kao dokaz/, napao politiku PSS- BK i distancirao se od Bogoljuba Karića, koji je tada već bio u političkom progonstvu.
  Mirko Stamenković, član Predsedništva Glavnog odbora PSS_BK / funkciju prvi put novodi ne bi li uređivački tim makar zbog toga objavio moj odgovor na neke nepreciznosti ili netačnosti autora/;

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: