НАЦИОНАЛНО ПИТАЊЕ: БОШЊАЦИ (НИ)СУ ТУРЦИ

Bosnjaci_stariКриза националног идентитета која је присутна код муслиманске популације на Балкану подстиче нас на размишљање да је бошњачка нација, за разлику од српске и хрватске, још увек, на неки начин, недовршена. Обрни-окрени, данашњи савремени Бошњаци не могу да побегну од својих корена. Са прихватањем ислама преци су им се идентификовали са Турцима. Отуда и она изрека: „Потурица гори од Турчина“.

Њихова национална идеја није могла да заживи у Османском царству, јер тада  нико није имао интереса да уложи свој капитал у тако нешто, чак ни онда када је била отворено фаворизована од аустроугарског земаљског намесника Бенџамина Калаја. Како каже босански новинар и историчар Вук Бачановић „неформирању бошњачке нације је, у доброј мери допринео и концепт уме, свемуслиманске заједнице, наспрам националног партикуларизма. Уз то, код босанских муслимана је припадност уми, подразумевала припадност турској вери“.

У  прилог тези да је питање националне свести веома болна тема за све Бошњаке, показује недавни позив Удружења Турака у Србији упућен путем новопазарских медија да се грађани Рашке области или Санџака изјасне као Турци. Део Бошњака је овај позив доживео као провокацију и што је још горе, њихови политички представници, попут бившег председника Бошњачког националног већа Есада Џуџо(вића – скратио презиме, прим.аут.) су то протумачили као део подвале великосрпских обавештајних кругова. Међутим, нико од њих не избегава да посумња да је можда у целу причу „туркизације Бошњака“ уплетена и званична Анкара. Зато  санџачки лидери најављују слање протестних нота  турској дипломатији у Србији, али и властима у Београду.

„У Санџаку нема етничких Турака. Колико ја знам, има неколико породица у Прешевској долини, у околини Бујановца“, каже за ТВ Б92 Есад Џуџо.  Међутим, он намерно превиђа да има и оних Санџаклија који су са радошћу прихватили да се декларишу као Турци.

У Федерацији БиХ током пописа становништва 2013. године покренута је иницијатива „Битно је бити Бошњак“. Свако ко је на питање шта је по националности пописивачу одговорио да је Муслиман, муслиман-Бошњак, Босанац, Босанац-муслиман или искрено Турчин  радио је против националних интереса Бошњака.

У студији „Од традиције до идентитета – генеза националног питања босанских муслимана“ Мухамед Хаџијахић пише: „Сами Муслимани су се све донедавно признавали турцима, подразумијевајући под тим припадника исламске вјере. За Турчина у етничком смислу имали су израз ‘Туркуша’ или ‘Османлија’. Вјерско обиљежје овог појма рефлектовало се у основној максими вјероисповиједања која је гласило: ‘Ја сам Турчин, мумин, муслим, хака елхамдулилах’. Из генерације у генерацију учили се у мектебима (основним школама) шарти (мали катехизам), у којима се идентификао Турчин са припадношћу ислама. Уобичајена заклетва била је ‘тако ми турске вјере,’ а за побожног муслимана говорило се да је ‘турковаст’.

Занимљиво је запажање и српског знаменитог етнлога Милета Недељковића, који у свом капиталном делу „Лексикон народа света“ Бошњаке препознаје као:  „…етноконфесионалну заједницу насталу исламизацијом дела становништва у српским земљама, понајвише у Босни у раздобљу од 15. до 19. века. Хришћани су их називали потурицама, Турцима и просто, муслиманима. Део тих муслимана је уживао извесне повластице за османске владавине, која је, изузев у делу старе Рашке, на Косову и у Метохији и Македонији престала 1878. године, а на целом простору српских земаља после балканских ратова. Нашавши се у истом књижевном језику с осталим Србима, али и са Хрватима откад су потоњи преузели Караџићев модел српског књижевног језика и омоћали након аустроугарске окупације целе Босне и Херцеговине, муслимани су се нашли у средишту жрвња, као творевина у међупростору, изложена утицају националних покрета – српског и хрватског“.

Изгледа да муслимани који живе на простору Балкана највећу борбу за стварање бошњачке нације у ствари воде сами са собом, јер после толико векова веома је тешко ослободити се наслеђа потуриштва.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: