ИСЛАМИЗАЦИЈА ЕВРОПЕ: БРОЈ МИГРАНАТА СВЕ ВЕЋИ

MIGRANTIСрбија је на удару милиона људи који су напустили своје земље. По свему судећи број миграната који свакодневно стижу у Србију неће се скоро смањивати. Кроз Србију ће проћи још много Сиријаца, а ту су и Ирачани, Авганистанци и други економски мигранти из афричких и азијских земаља. Властима је саствим јасно да миграција не може да се заустави. Зато се непрестано одашиљу апели да је потребна помоћ у храни, лековима, новцу и техничкој опреми.

И док домаћа јавност страхује да ће одређени број миграната пожелети да срећу потражи у Србији, они сами поручују да су свесни да овде нема довољно посла за домаће становништво, а камоли за њих и да зато планирају да пут наставе ка „бољем животу“. Без обзира на то што све више западних земаља поставља бедеме са бодљикавом жицом на граничним прелазима, мигрантима је једини циљ да се докопају релативно добро плаћених послова у земљама Европске уније. Међутим, једно су жеље унесрећених миграната, а друго су планови богатих домаћина.

За сада је очигледно да ЕУ нема јасан план како зауставити избеглички транзит преко балканског региона. Зато поједини аналитичари износе оправдану бојазан да ће Србија врло брзо постати крајња дестинација миграната. Било би неозбиљно очекивати да ће развијене земље ЕУ једине подносити терет досељавања избеглица из ратом захваћених подручја. Питање је дана када ће Србија и друге балканске земље бити приморане да постану крајња дестинација за избеглице. По свему судећи на Балкану ће остати они најсиромашнији и необразовани – сви они који би богатом Западу представљали највећи терет.

Остаје отворено питање да ли ће бити потребно увођење ванредних мера због великог броја миграната који непрестано пристиже. Давати било какве процене колики ће број људи да крене путем преко Србије незахвалан је задатак, јер ће покрети маса пре свега зависити од тока дејстава у ратом захваћеним подручијма. Уколико би дошло до наставка продора Исламске државе ка обали Средоземног мора, то би могло да покрене милионе људи који би се упутили ка Балкану и Турској. Тада можемо и очекивати да ће доћи до исламизације Европе.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: