СОЦИЈАЛНА АНАЛИЗА: НЕИЗДРЖИВО МАЛЕ ПЛАТЕ

SIROMASTVOАко је тачно да се од 174 општине у Србији, чак у 149 општина зарађујe мање од републичког просека и да се у 85,6 одсто општина у просеку живи са мање од 44.583 динара месечно, онда је Србија у  „црној рупи“ без могућности да за наредних 15 до 20 година уђе у ЕУ. Колико год се Србија трудила да буде кооперативна према ММФ и колико год власт била спрмна да испуњава „директиве“, још увек нам је ЕУ далеко због општег сиромаштва који прати стално задуживање које је сада изнад 70 одсто БДП.

Званични подаци Републичког завода за статистику за јун 2015. указују да се у 107 места у Србији зарађује од 30.000 до 40.000 динара, а у 21 општини просечна плата не прелази 30.000 динара. По чувеном политикологу Семјуру Липесту, када су зараде испод 500 евра реч је о неразвијеним демократијама и економијама које су у вазалним, односно протекторалним односима.

Србија постаје све више увозничка држава, и то хране коју не само да може да произведе за своје потребе, него и да извезе. Сиромаштво у Србији је све уочљивије. Распродају се национални ресурси који чине „кичму“  будућности државе и нације. Ниво задужености Србије је сада у зони „дужничког ропства“ средњег нивоа. Сталним задуживањем код ММФ и распродајом националних ресурса Србија ће још више осиромашити.

Ако само у 25 општина грађани имају плате које су изнад просечних, онда је јасно да је сиромаштво највећа блокада пута Србије ка ЕУ. Сиромашење у Србији траје више од 25 година и консолидација се не може очекивати за мање од 15-так година.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: