ГЕОПОЛИТИКА: НЕООСМАНИЗАМ ПРЕТИ БАЛКАНУ

TURSKA_0_0_468X10000По свему судећи, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је решио да постане неоосмански султан.  Званична Анкара је, уз америчку прећутну подршку, уместо џихадиста у Ираку и Сирији бомбардовала тамошње Курде, који се боре против екстремиста. То значи да ће Исламска Држава која отворено прети Балкану само учврстити свој калифат.

С обзиром на то да је Партија правде и развоја (АКП), изгубила већину у парламенту на изборима у јуну, Турска ће вероватно морати на нове изборе на јесен. Ердоган се нада да ће овим  потезима у народу успети да пробуди антикурдско расположење, те да ће на новим изборима освојити већину. Тако ће Ердоган покушати да измени устав и уместо парламентарног уведе председнички систем, што би му дало већа овлашћења и од њега направило султана, напомињу аналитичари, а преноси „Информер“.

Уколико се Ердоганов план оствари, утолико ће све оно што је до сада изговорио добити још већу специфичну тежину. „Моја породица, ја и министри у мојој делегацији када дођемо на Косово осећамо се као код куће. Данас ту поздрављам све нас Албанце, Бошњаке, Турке и Горанце. Турска је била међу првим земљама која је признала независност Косова и ми ћемо наставити да помажемо Косову“, рекао је 2013. године усред Призрена Ердоган.

Медији Ердогану приписују и ватрени предизборни говор у коме је између осталог рекао да свако ко на било који начин „дирне Бошњаке против себе би имао 100 милиона Турака“  и да не треба  никог да чуди када турски ратни брод уплови у Неум. Такође је позната његова изјава да су „Турска или Османско царство своју браћу Бошњаке у давној прошлости предали непријатељу без икакве заштите Аустроугарске“… „То себи никад нисмо и нећемо моћи да опростимо“, рекао је Ердоган наводећи да су и други пут пали на испиту и оставили Бошњаке незаштићене.

Познати српски исламолози проф. др Мирољуб Јефтић и проф. др Дарко Танасковић у својим геополитичким студијама имају сличне констатације, а то је да се неоосманистичка Турска отворено меша у унутрашње ствари Србије, пре свега као помиритељ и ујединитељ верских и политичких вођа домаћих муслимана – Бошњака, али и као покровитељ бошњачких политичких интереса на Балкану.

Спољнополитички наступ Турске карактерише принцип двоструких аршина. Док одбија да призна геноцид над Јерменима током Првог светског рата, истовремено је ултимативно захтевала од Србије да донесе резолуцију о тзв. геноциду над босанским муслиманима у Сребреници. По мишљењу познатог турског геостратега и актуелног премијера Турске Ахмета Давутогла, јака Албанија и централизована Босна и Херцеговина, којима треба прибројати и независно Косово, представљају прворазредни интерес за Турску. Лук који се са запада протеже од Бихаћа, преко централне и источне Босне, затим Рашке области, Косова, Албаније, Македоније, Кирџалије до Тракије, за Давутоглуа је својеврсни коридор од животне важности за Турску. Како каже, управо тај коридар су Срби током рата деведесетих хтели да пресеку.

Лако је закључити да Србија самостално не може да се одупре захукталом неоосманизму. Обазривим спољополитичким деловањем, одмереном дипломатијом тј. пловидбом „по ветру“ интереса Руске Федерације и Европске уније једини је спас за Србију. Од умешности наше дипломатије зависи да ли ће нам јаки неоосмански ветрови сломити једра или ћемо знати да искористимо заветрину неке мирне луке.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: