ГОВОР МРЖЊЕ: ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ СОЊЕ БИСЕРКО

SONJA BISERKOСоња Бисерко је угледни службеник страних интереса у Србији и неформални „тужилац“ васцелом српству. У својству прве даме Хелсиншког одбора Србије, дала је себи за право да за часопис „Вијенац“ Матице хрватске представи српску историју као једну велику лаж и на тај начин себе кандидовла за највећег савременог сручњака за промовисање „теорија завере“.

Није тајна да је њен јавни ангажман зачињен позамашним хонорарима које добија од промотера „отвореног друштва“ зарад „одбране“ европских вредности и демократије. Зато јој и није тешко да без имало моралних скрупула изјави да: „Србија нема правог приступа делу историје који се односи на Отоманску империју. Из непознавања чињеница створен је мит о Косову, о српском херојству и небеском царству. Цела српска историја једна је велика лаж”.

Њен основни задатак је да оспори историјске, етничке и политичке интересе Србије на Косову и Метохији у часу када власти у Приштини лобирају за улазак Косова у УНЕСКО. Иступ Соње Бисерко не може се окарактерисати као „медијски спин“, нити вешта манипулација. Пре би могли рећи да је реч о дрскости и интелектуалној простоти са циљем да се покаже како Србија на Косову и Метохији нема историјско, етничко, нити било какво друго право да тражи заштиту над својим светињама.

Није Соња Бисерко једина која ово заступа. Има још тенденциозних псеудоисторичара, попут Ноела Малкома, који ниподаштавају „косовски мит“, скрнавећи вредност српске, односно хришћанске културне традиције у јужној српској покрајини. Тешко је поверовати у причу да је Соња Бисерко независни лобиста. Њена активност је овога пута директно условљена великоалбанским интересима.

Своју „независну“ позицију Соња Бисерко злоупотребљава, трудећи се да лобира и за тековине савремене евроунијатске Хрватске државе пред обележавање операције „Олуја“, тј. највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата. Њено двоструко лобирање се лако препознаје и у исказу: „Може ли Србија очекивати нормализацију односа с Хрватском ако Готовину проглашава усташом, Степинца усташким викаром и сваку хрватску државу НДХ-ом? То значи да је сваки Хрват усташа”.

Овај редукционизам и аксиоматско закључивање вређа жртве и прогнане Србе током Другог светког рата, али и током рата из прве половине деведесетих година.  Њен последњи медијски иступ био би смешан, да није трагичан и безбедносно гледано веома опасан, јер ова двострука заступница загребачко-приштинских главешина заснива своје тезе на опасним „макијавелистичким“ подвалама.  Остаје отворено питање коју корист светски политичари током званичних посета Београду могу да имају од сусрета са Соњом Бисерко?

Аутори: Томислав Кресовић, Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: