КОСОВО У УНЕСКО: ОТИМАЧИНА СРПСКИХ СВЕТИЊА

KOSOVO MANASTIRУколико би Косово постало чланица УНЕСКО дошло би до присвајања већине српских православних светиња – мастира, споменика културе и других природних богатстава на начин да се створи оквир за стварање Косовске правосалне цркве , односно нове „косовске културе“.

План се спроводи под будним оком албанских савезника, пре свега  појединих чланица ЕУ, притајених САД, али и Турске. Србија нема велике могућности да било шта самостално уради, осим да лобира преко других моћних држава, попут Руске Федерације, како би се спреичио улазак независног Косова у УНЕСКО.

Забрињава намера Грчке дипломатије да Косово подржава у овој за Србе важној институцији, јер би дошло до угрожавања духовне баштине српког народа на Косову, које је већ под заштитом УНЕСКО. Тако би косовска влада дала велике паре за уређење или рестаурацију низа кључних манастира оштећених од стране албанских сепаратиста , али да буду под ингеренцијом владе Косова, а не Српске правосалвне цркве и Србије. Став Србије је да свако разматрање захтева за пријем Косова у УНЕСКО представља кршење резолуције Савета Безбедности УН 1244 (1999) и блокира дијалог Београда и Приштине.

Министарство спољних послова Србије имаће тежак задатак да у свету пронађе савезнике који би помогли да Косово не постане чланица УНЕСКО. Иза свега стоји зла намера да се Српска православна црква „истисне“ са територије Косова. Познато је да СПЦ има аутентична (катастарска) права на посед земљишта, некретнина и многобројних споменика културе на простору Косова и Метохије. Косовска влада уз помоћ ментора покушава да доминира Цариградкса патријаршија и утицај Грчке правосалвне цркве и брутално се ограничи утицај СПЦ и Србије на Косову и Метохији.

Према писању медија, као главни лобисти за чланство Косова у УНЕСКО наводе се Аустрија и Турска, Велика Британија и Саудијска Арабија, док се за САД тврди да се, за сада, држе резервисано, а ни Француска, наводно, није „на првој линији подршке“.

Нема сумње да Турска жели да поврати свој утицај на балкан преко Косова. Исто тако Саудијска Арабија подржава происламско Косово које би чувало хришћанске светиње, али само као споменике културе. Велика Британија јасно жели да умањи хришћанску вредност Србије у 20. веку и да је сведе на протекторални, односно колонијални статус. Аустрија је током 20. века била заинтересована за модел „Предкумановске Србије”.

САД су главни лобисти овог пројекта, али су за сада „у сенци”, јер су дозволили током 16 година од „отимања” Косова преко мисије НАТО уништавање светиња СПЦ и протеривање Срба са Косова. Француска за сада нема разлога да буде директна, јер зна шта су светиње хришћанства на Косову значиле за Европу кроз векове. Овде се ради о „културциду“, односно организованом злочину над културом и баштином једног народа и државе у име једног недовршеног пројекта званог „независно Косово“.

 Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: