БАЛКАНСКO MИНСКО ПОЉЕ: „САЧЕКУША“ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

REPUBLIKA SRPSKAГрчко дужничко искуство као  чланице ЕУ и НАТО показује да државе које су у „протекторалном статусу“ немају право на избор. Ако је дужничко ропство плански наметнуто Грчкој, онда је судбина Босне и Херцеговине (БиХ) као државе под доминацијом НАТО, САД и Немачке потупно јасна. БиХ у свеукупности својих ентитета живи на „инфузији“ међународне моћи. Неколико месеци БиХ и Републику Српску дели од банкротства уколико им међународна заједница не понуди економски „појас за спасавање“.

И голим оком је уочљива дисхармонија на релацији Сарајево-Бања Лука. БиХ је на самој ивици социјалне и економске експлозије која може бити окидач за велике немире почетком јесени. Тензије власти у Сарајеву према Републици Српској, али и Србији биле су очигледне приликом напада на премијера Александра Вучића у Сребреници. Све израженија међуетничка нетрпељивост лако може да прерасте у насиље већих размера.

Ове године обележавају се две деценије од потписивања Дејтонског мировног споразума. У том периоду међународни администратори, односно протектори, као и власт у Сарајеву, фазно су урушавали овај међународни уговор и скрнавили позиције Републике Српске.

Нема сумње да Република Српска има право да референдумом штити свој правни поредак и институцију ентитета. Међутим, читава ситуација „мирише на сачекушу“ за председника РС Милорада Додика у виду политичког напада да референдумом доводи у питање „Дејтон“, те да је главни реметилачки фактор мира на Балкану.

Републици Српској сада није потребна ризична игра малих домета и решења. Читава ситуација се може отети контроли и на тај начин угрозити и Републику Српску, али и Србију. Зато су корисна упозорења премијера Србије Александра Вучића председнику РС Милораду Додику да покуша дијалогом и политичким средствима са међународним фактором да реши спорна питања правосудне надлежности. У праву је наш народ када каже да „не треба клати вола због кило меса“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: