ВЕЛИКИ КАЛИФАТ: „СВЕТИ РАТ“ У ТРАНЗИТУ КРОЗ СРБИЈУ

ISLAMСрбија није кључна зона исламског тероризма већ је транзитна са могућим локалним активностима. На југу Србије и на Косову делују групације албанског тероризма повезане са муџахединима и групама које су у ИСИЛ. На Косову су структуре које заступају исламско Косово и „велику Албанију“, а у Санџаку концепт исламске Босне која је у оквиру калифата и у плану ИСИЛ утицаја. Није тајна да се у Санџаку регрутују исламски екстремисти који су ратовали у БиХ деведесетих година и један број припадника ИСИЛ.

Постоји објективна опасност да у Србији дође до спорадичних терористичких акција, али само као шири део исламске претње према структурама Запада и НАТО. Претње које долазе са сајтова и медијске кампање исламских екстремиста имају за циљ да унесу страх и панику међу грађанима Србије.

То чине пре свега због великог прилива имиграната у Србију (око хиљаду дневно, прим.аут) који су у транзиту према ЕУ. Шири се кампања да је Србија угрожена и због притиска који долазе у току преговора званичног Београда и Приштине, али и због Санџака у време обележавања две деценије од злочина у Сребреници и одбијања резолуције Велике Британије у СБ УН и руског вета. Британска неуспешна декларација отворила је „старе ране“ балканске. То говори да део медијске кампање од исламске претње према Србији долази и са Запада, пре свега због подршке Србије Републици Српској.

Рат на Балкану деведсетих, пре свега у БИХ био је обележен продором Ал Каиде. Доласком Осаме Бин Ладена у БиХ и Албанију, Балкан је постао полигон новог „сукоба цивилизација“ који је касније примењен у Либији, Ираку и сада у Сирији. Последице су имигранти који у великом броју долазе на Балкан и прелазе Србију.

Мађарска гради „зид“ на граници према Србији у договору са НАТО и ЕУ. На тај начин, Македонија и Србија постају главни транзитни пут имиграната. Због свега тога Србија може да постане „колатерална штета“ у обрачуну ИСИЛ-а са Западом.

Уколико Турска уђе у сукоб са Сиријом због Курда, Македонија, Бугарска и Србија су у зони повишеног ризика од исламског радикализма. У овај план дестабилизације укључена је и Грчка која прима велики бориј имигранта . Све је то део сепецијалног рата који се води на Балкану.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: