СРБИ И ГЕНОЦИД: ГОРАК УКУС БРИТАНСКЕ ПОДВАЛЕ

Medjunarodni-sud-u-Hagu-Srbija-Hrvatska-genocid-copy1-620x350Српски народ је у 20. веку претрпео геноцид и масовне злочине у оба светска рата на начин који никада није шире третиран у међународној заједници. Највећи геноцид у овом делу Европе почињен је у границама Независне државе Хрватске (НДХ) у комплексу логора Јасеновац. Српски народ је на својој кожи осетио масовно истребљење, уништавање културе и биолошког потенцијала, прекрштавања и исељавања, односно етничко чишћење.

Током деведесетих година српском народу у Хрватској и на Косову и Метохији се поновила иста немила судбина. Оба етничка чишћења су остала без међународне осуде. Форсирање западних сила да се злочин у Сребреници окарактерише као геноцид је очигледно политички мотивисан. Основ свега је да се српски народ у Босни оцрни, а Република Српска прогласи геноцидном творевином како би нестала као ентитет.

Следствено томе, Србија треба да понесе ореол заштитника геноцида против других народа и вера. На тај начин потомци свих оних који су чинили злочине током Другог светског рата, али и касније широм „земљиног шара“ били би скрајнути. Зато је хашки Међународни кривични суд донео пресуду да је у вези са злочином у Сребреници  Република Српска и њена војска током грађанског рата у БиХ починила геноцид.

Међународна правна дефиниција злочина геноцида дата у  Koнвенцији о спречавању и кажњавању геноцида, из 1948. године, између остаог, описује елементе злочина геноцида као намеру да се потпуно или делимично уништи национална, етничка, расна или религиозна група као таква.

Иако временска дистанца још увек није довољно велика Британска резолуција у СБ УН јасно указује да је намера била историјско кажњавање српског народа у целини за све ратне конфликте у којима су учествовали на Балкану. Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф изјавио је да масакр муслимана у Сребреници 1995. године није био геноцид и упозорио на злоупотребу тог термина, баш као што се злоупотребљава и реч холокауст.

„Треба бити опрезан када се користи термин геноцид, а ово је класичан пример зашто. Не поричем да су српске снаге убиле муслимане у Сребреници, што није смело да се деси и ти људи треба да буду изведени пред суд, али у Сребреници се није догодио геноцид. Ако су српске снаге пустиле жене и децу да оду, то није геноцид. Све је то политика“, рекао је Зуроф.

Угледни исламски теолог и филозоф Шејх Имран Хусеин навео је у поруци муслиманима у читавом региону Балкана, да злочин који се пре 20 година догодио у Сребреници није геноцид. Шејх Хусенин каже: „Али питам вас у Босни, пре свега муслимане који сад живе у Сребреници и Бањалуци, да ли стварно верујете да су православни Срби имали политику геноцида и да је бране до данас као исправну? Ја то не мислим и надам се и молим да догађаји покажу да сам у праву“.

Шејх Хусеин је уверен да је у Сребреници „спроведен системски план погуран од стране Запада и НАТО…“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: