ПОЛИТИЧКА ПРОГНОСТИКА: БЕКСТВО У БУДУЋНОСТ

VIDOVNJACIКао што психологија има свој опозит парапсихологију, физика – метафизику, хемија – алхемију, тако је насупрот политичкој аналитици тзв. политичка прогностика. Политички аналитичари се труде да у складу са својим познавањем актуелних геополитичких прилика, укључујући ту геоекономске и историјске компоненте укажу на актуелна дешавања у свету. Међутим, политички аналитичари нису пророци.  Људи који се баве политичком прогностиком су од свега наведеног по мало. „Политичка прогностика – као уосталом и она познатија, временска – зна бити опасна работа, јер се често врло брзо и пластично утврди да и је прогностичар у некој својој антиципацији имао право“, каже познати сарајевски књижевник Мухарем Баздуљ.

Од легендарних Рхинеових експеримената, па до „тајних радова“ руских научника током седамдесетих и осамдесетих година, само прорицање постало је веома привлачно како за шарлатане, тако и за озбиљне научнике. Нема сумње да су одувек постојале особе које имају увид у једну од линија будућих предвиђања. Пророчанство Тарабића указује на луцидност таквих предвиђања. Бугарска пророчица Вангелија Пандева Димитрова, познатија као баба Ванга „видела је свет“ све до 5079. године, када је, како каже предвиђен крај свега. Према њеним предвиђањима смак света уследиће када се људи дрзну да прекораче границу свемира. Постоје сведочанства да је баба Ванга прорекла крај владавине Хитлера и Стаљина, смрт принцезе Дајане, напад на Светски трговински центар у Њујорку, распад СССР, као и датум сопствене смрти.

Чувени руски астролог Павел Глоба предвиђа да ће после турбулентне деценије економских криза и регионалних ратова доћи период посткризних тридесет година (од 2020. до 2050. године). То је време препорода Русије. При томе је Глоба подсетио на предвиђања руског монаха из 16. века Василија Немчине, који је, дакле, живео још пре Нострадамуса. „На власт ће у Русији 2020. или 2021. године доћи моћна, нова личност коју Немчина зове ‘Јахач на белом коњу’. По својим сразмерама могуће га је поредити са Петром Првим. Биће високог раста. Шта означава бели коњ – не знам. Али, могуће је да буде рођен у години коња. Нови вођа неће дуго владати, али ће оставити изузетан траг. Њега ће заменити други велики владар, са којим ће бити повезан препород руске културе. Немчина га је назвао ‘Велики грнчар’. И препород Русије трајаће најмање 30 година“, каже Глоба.

Српски књижевник, популаран по шпијунским романима, Дејан Лучић у својој емисији представио је домаћој јавности Верицу Обреновић, за коју многи кажу да је „српски Нострадамус“ због догађаја које је унапред видела. По њеним предвиђањима у скоријој будућности центар света ће бити Кина, Индија и Русија, те због тога са овим земљама треба јачати односе. Наредни избори у Србији неће донети неке нарочите политичке промене. По узору на Путина и Медведева, места премијера и председника Србије ротираће Томислав Николић и Александар Вучић. Интересантно је, да Верица Обреновић прогнозира да ће у периоду између 2017. и 2020. године уместо актуелне ЕУ бити формирана тзв. „Немачка Европска унија“ са седиштем у Бечу и да ће се Република Српска и Македонија, које неће добро економски стајати, припојити Србији.

Треба ли веровати у све што су политички прогностичари предвидели? Наравно, не. Али дефинитивно треба прочитати написано, јер уистину има веома интригантних појединости. Уосталом,  „јавна је тајна“ да многи светски лидери консултују астрологе приликом доношења важних државничких одлука.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: