„СРЕБРЕНИЧКИ ХОЛОКАУСТ“ (ТРЕЋИ ДЕО): БРИТАНСКА ПРОПАГАНДА НА ДЕЛУ

Фото: Bryn Lennon/Getty Images

Фото: Bryn Lennon/Getty Images

Балкан је током 20. века био интересна зона Велике Британије, пре свега због „Источног питања“ и геополитичких интереса који су се пресецали са Аустроугарском монархијом, Отоманском импперијом и касније немачким интересима. Велика Британија никада није Србију гледала као део Европе, већ као део  Византије или Оријента.

Не треба заборавити да је Велика Британија  држала Србију у изолацији од 1903. до 1912. године, а онда после балканских ратова желела је да заустави Србију у ослободилачким ратовима. Велика Британија је невољно ушла у Први светски рат, дуго кривећи Србију да је фактор који је изазвао светски рат. Ратно савезништво само је продукт прагматизма коме су британци одувек били склони.

Британска обавештајна служба била је подстрекач 27. марта 1941. године, а касније је вештим дипломатским маневрима помогла долазак на власт Јосипа Броза Тита, уз издају краља Петра II, владе у избеглиштву и Равногорског покрета. Британија је деценијама играла на Југославију као „меку“ комунистичку државу која је била ван блоковске поделе света.

Распад бивше Југославије, „косовска драма“ и агресија НАТО на Србију 1999. године нису могли да се догоде без британског покровитељства. Једном је знаменити проф.др Слободан Јовановић рекао да би било добро да се отвори катедра за изучавање политике недоследности Велике Британије према Србији. Садржај тих студија био би испуњен„аверзијом“ према „малим Русима“, како нас често доживљавају Британци.

Велика Британија, САД, Француска, Холанадија одговорне су за „прљаве игре“ у вези са Сребреницом. По одлукама хашког Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Дешавања у Сребреници из 1995. године окарактерисана су као „геноцидна“, иако има озбиљних стручних мишљења која оспоравају категорију геноцида.

Постоји писани траг да је на 292. седници председништва БиХ, која је одржана 11. августа 1995. године Алија Изетбеговић рекао: „Цифра убијених у Сребреници је вероватно око три хиљаде. Она се спомиње од првог дана“. Том приликом, Изетбеговић је рекао да је у Сребреници заказао и људски фактор у односима између цивилне и војне власти, између којих је било сукоба, као и да је један број људи изашао из Сребренице и побегао у Србију, те да у целом случају има пропаганде.

Међутим, глобална политка корисити све инструменте, укључујући и варварски чин каменовања лидера, да би и после 20 година Сребреницу форсирала као адут за поништавање и демонтажу Републике Српске, али и стигматизацију Србије, будући да је Слободан Милошевић био потписник Дејтонског споразума. Британска игра са више верзија своје резолуције у СБ УН, није ништа друго него надмоћно поигравање велике силе дејтонским статусом Републике Српске.

Како преноси дневни лист Информер, у врху српских безбедносних служби кажу да су уочи напада пресретнуте поруке британских обавештајаца:„Или да прегазе Вучића или да његови телохранитељи запуцају на породице жртава. То је оно што нам треба“. Касније је британски шеф дипломатије Филип Хамонд констовао да је „мања група људи бацала каменице на Вучића, те да се не сме дозволити да њихови потези умање вредност осећања величине“(!?).

Дакле, Великој Британији није стало до помирења народа на Балкану. Својом перфидном политичком активношћу она је отворила „старе ране“ које, по свему судећи, још дуго неће да зарасту. Велико руско „њет“  у СБ УН на британску резолуцију о Сребреници само је продубио геоплитички конфликт између Запада и Истока.

Аутори: Томислав Кресовић, Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: