СРЕБРЕНИЧКИ „ХОЛОКАУСТ“ (ДРУГИ ДЕО): КАМЕНОВАЊЕ ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ

KAMENOVANJEХрабра одлука премијера Александра Вучића, уз сагласност Владе Србије, да ода почаст страдалима у сребреничком злочину 1995. године „награђено“ је невиђеним каменовањем на овим просторима. Поред каменица премијер Србије Александар Вучић је гађан и ципелама. Веома је тужно што се овај дан сећања на грађански рат и почињене злочине претворио у игру политичког насиља и нетрпељивости.

Храбра одлука премијера Александра Вучића, уз сагласност Владе Србије, да ода почаст страдалима у сребреничком злочину 1995. године, закачи на ревер „цвет туге“ и поклони се жртвама „награђено“ је невиђеним каменовањем на овим просторима.

Каменовање је нарочито тешка и срамна смртна казна коју су у старом веку примењивали Египћани, Персијанци, Јевреји, Римљани и Грци. Каменовањем се кажњавало убиство родитеља, издаја отаџбине, преступ верских прописа и прељуба. Кажњеник је извођен изван града, што је симболизовало његово искључење из заједнице, а затим су камење на њега бацали сви присутни. Место на којем је кривац каменован сматрано је местом проклетства.

За време хаџилука у Меку, муслимани каменују стубове који представљају шејтана, односно ђавола. У пренесеном значењу, шејтаном се назива препреден човек који представља архизло. Јавно каменовање се и данас извршава у неким исламским земљама, попут Саудијске Арабије и Судана. По свему судећи, тој варварској методи кажњавања су склони и Бошњаци, али и Албаници на Косову и Метохији. Почетком ове године Албанци су камењем засули аутобус у коме је било близу 40 расељених Срба из Ђаковице. Занимљив је податак да се то догодило близу ђаковачке цркве. Још увек је у живом сећању гнусни акт кеменовања комбија којим су се превозили ђаци српске националности на путу Косовска Митровица – Суви До. Косовска голгота Срба на Косову и Метохији препуна је таквих примера.

Поред каменица премијер Србије Александар Вучић је гађан и ципелама. У исламском свету изузетно је велика увреда показати некоме ђон, а камоли гађати га ципелом. Да су се Бошњаци својски припремали стварајући климу нетрпељивости према српским лидерима доказ је и видео игрица у којој когод жели може да, у виртуелном свету, ципелама гађа председника Републике Српске Милорада Додика. Игрица је вероватно инспирисана инцидентом који се догодио у Багдаду, када је ирачки новинар Заиди на конференцији за новинаре ципелама гађао  бившег председника САД Џорџа Буша. Сви они који успешно заврше опскурну игрицу као награду добијају интонирање химне Босне и Херцеговине.

Каменовање премијера Србије у Поточарима, које је пропраћено бурним аплаузом оних који нису узели камен у руку, представља акт насиља који тражи озбиљну полицијску истрагу, али и политичка објашњења и тумачења. Намера наручиоца овог терористичког акта јесте да се уруше односи Србије и БиХ, успори пут Србије ка ЕУ и изврши притисак на Републику Српску. Поред тога, намера им је и да се активирају исламске радикалне групације које представљају претњу Балкану. Веома је тужно што се овај дан сећања на грађански рат и почињене злочине претворио у игру политичког насиља и нетрпељивости.

Премијер Србије Александар Вучић показао је личну храброст. Међутим, као државник требао је да послуша савет државних органа који се баве проценом безбедности не само премијера, већ и Републике Србије. То су правила којима се повинују сви политичари и државници у свету.

Нећемо погрешити ако закључимо да је покушај атентата на премијера Вучића део политичке режије након неуспеле британске резолуције у СБ УН, коју ћемо анализирати у трећем делу ове сторије.

Аутори: Предраг Прокопљевић, Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: