ПОСЛЕДИЦЕ РАТОВА: ИМИГРАНТСКА ТУГА ПРЕГОЛЕМА

IMIGRANTIБалкан и Србија су на ризичној путањи имигрантског егзодуса из блискоисточних држава у којима ИСИЛ делује. Балкан се претворио у транзитни пут ка „обећаним земљама“ Западне Европе. Као прва зона удара надолазећег великог таласа, најугроженије су Грчка и Бугарска, а озбиљно су угрожени Албанија, Македонија, Црна Гора и Србија. Мађарска је одлучна да на граници са Србијом постави бодљикаву жицу.

На тај начин, Мађарска се брани од неконтрлисаног уласка имиграната, не марећи при том за међународне норме и правила ЕУ. На овом случају се показује да по питању имиграната нема истинске солидарности међу чланицама ЕУ. То је знак унутрашње поделе, као што је уосталом и питање „грчке кризе“ камен спотицања чланица ЕУ.

ЕУ начелно говори о прихватању и до 500 хиљада имиграната. На терену је све присутнија ксенофобија и облици расизма и национализма. Постоје и практични проблеми са којима се суочавају  транзитне балканске земље. Међу највећим проблемима је здравствена превенција и детаљан преглед свих који су ушли у државе Балкана. Могућност преношења разних заразних болести је реална опасност. Други аспекат је привремени смештај и организација боравка имиграната који не смеју да „лутају“ по Србији и тако постану жртве трафикинга или да сами буду узрочници криминала.

Реално је очекивати да се међу масом имиграната налази један пристојан број бивших ратника. Међу имигрантима могу се наћи и припадници ИСИЛ-а који напредују према ЕУ, што уз помоћ „балканске везе“ може да представља велики безбедоносни проблем.

Суочен са имигранатском кризом, Балкан у догледно време може да доживи хуманитарну кризу. Подизање „ограда“ дуж граница према Србији у извесном смислу представља прављење карантина за имигранте. Стратегија кретањаи прихвата имигранта морала би да буде усаглашена са ЕУ, ОЕБС-ом и УН, како би се читав процес држао под „контролом“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: