ЕКОНОМЕР: БАНКЕ НЕМАЈУ ДУШУ

bankeГлобална економска криза у свету, прво у САД, а онда у Европи и тако редом, у мого чему је повезана са „тајним“, али и јавним везама политичара и моћних олигархија са банкарима и финансијским институцијама. Данас у свету владају Америчке федералне резерве (ФЕД), Међународни монетарни фонд (ММФ), Светска банка, Европска централна банка (ЕЦБ), а у Србији – НБС и банакрска мрежа.

Одувек су банкари били политичарима савезници. За узврат од њих су тражили да штите интерес банкарских логика, пре свега зеленаштво, хипотеке, перфидну корупцију… Банке данас управљају животом већег дела света, а политичари су део тог ланца моћи. Грчка драма и дуг од преко 250 милијарди евра је у великој мери створен игром моћи политичара, банкара, моћних тајкуна и власника корпорација.

Политичко искуство банкарства у Србији, почев од 1991. до данас указује да су политичари на власти били „господари“ банкарског сектора или су били „заштитници“ зеленашке логике банкарског сектора. Партије на власти су „управљале“ државним банкама и стварале услове за хиперинфлацију и „крах новца“, што је директно узроковало сиромашење грађана.

Од почетка 2000. године банкарски сектор се додатно урушава стварањем „хибридних“ банака које су формално стране, а у позадини су структуре „у сенци“. Банкарски сектор је од 2000. године до скоро водила Г17 плус. Млађан Динкић је као гувернер НБЈ и министар финансија створио мрежу моћних институција за испумпавање националног богатства и устројио партијско управљање са делом банкарског сектора. Све је то у много чему подсећало на „савез елита“ политичара и банкара по моделу сајентолога или других финансијских монопола.

Србија је данас у великој мери зависна од одлука и потеза ММФ који ће у највећој мери штитити интересе банкарског сектора на штету интереса грађана или корпорација, по моделу зеленашког или хипотекарног менталитета уз подршку закона и политичара. Банке све више постају сурова власт, а банкари најмоћнији слојеви друштва. То више нису предузетници или менаџери, већ банкарска олигархија. Грчка је класичан модел који показује да ЕЦб и ММФ у великој мери држе суверенитет и судбину грчког народа.

Опште је познато да је Србија преко пљачке старе штедње појавом пирамидалних банака такорећи толико похарана, да од тога трпи већу штету него од последица спољњег зида санкција. Све је то било у спрези са политичарима. Банке су институције које немају „душу“, већ држе судбину милиона људи у својим базама података и по потреби врше притисак на грађане. Политичари када долазе на власт говоре у интересу бирача, а када су на власти у интересу банака и моћних корпорација. Када се отвори питање контроле банака појављују се моћни политички лобији које их штите. Грађанин је тај који је постао и остао „дужник“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: