ГЕОПОЛИТИКА: ГРЧКА ПРОТИВ ДУЖНИЧКОГ РОПСТВА

GRCIГрчка драма добила је моралну катаразу на референдуму где је 61 одсто грађана рекло „Не” дужничком ропству, док је „Да” рекло 38 одсто, жељно да остане у евро зони. Премијер Србије Александар Вучић није одушевљен оним што се десило у Грчкој.  Званични Београд веома помно прати активности левице у Србији, која истини за вољу, није довољно заступљена у медијима.

Грчка је постала држава „експеримент” у склопу стратегије глобалног дужничког ропства који је под контролом ММФ, моћних банака, хеџ фондова и окоштале политичке и финансијске олигархије у ЕУ.  Већ шест година Грчка примењује мере штедње „тројке” (ММФ, ЕЦБ, ЕК), што је утицало на прогресивно смањење националне снаге за око 30 одсто, уз велику незапосленост, сиромаштво, „одлив мозгова“, а да се глави дуг не смањује. Међународни кредитори, пре свега Међународни монетарни фонд (ММФ) и Европска централна банка (ЕЦБ), Грчку држе као дужника, односно дугорочног зависника без права на националну политику и одлучивање. Велики притисци на Грчку и њену левичарску владу која није омиљена у неолибералној политици евро зоне и ММФ довели су до великог референдумског „Не“.

Ципрасова влада је преузела велики нацонални, али и европски ризик који ће у много чему бити анализиран унутар ЕУ и евро зоне као преседан и вид недисциплине. Референдум је за Грчку био део демократског одговора и права нације на свој став. За ЕУ то је вид протеста који ремети унутрашњи поредак, како унутар евро зоне, тако и у оквиру интереса банкарског лобија у ЕУ и ММФ.

Сада ће Влада Грчке бити у прилици да понуди нов договор са ЕУ и ММФ, а друга страна да рационализује вољу грчког народа у нови пакет. Велика је неизвесност куда иде Грчка, а куда ЕУ и евро зона, али је за очекивати да ће се „страсти” и тешке речи претворити у договор који ће бити нужан за одржавање стабилности унутар ЕУ. Као и свака борба за демократска права, тако и ово историјско одбацивање евроултиматума на грчки начин долази са високом ценом која мора бити плаћена. Интерес ЕУ зарад „мира у кући” је тражење решења за грчку кризу. Вреба потенцијална опасност да притисак на Грчку  доведе до  турбуленција у евро зони, односно да се створи „домино ефекат“ који може да уруши будућност ЕУ.

Власт у Србији је свесна да већини Срба грчки референдумски пркос делује симпатично. Премијер Србије Александар Вучић није одушевљен оним што се десило у Грчкој. Како каже, Ципрасу жели сав успех и срећу „ако покаже да таквом политиком може да извуче земљу из кризе“, али по њему, нема реформи без озбиљних мера штедње. И што је још важније, одређене структуре власти веома помно прате активности левице у Србији, која истини за вољу, није довољно заступљена у медијима.

Још 2012. године, Револуционарна социјалистичка организација „Маркс 21“ и Контекст Колектив организовали су серију разговора „Сусрети“, током који су поставили питање: Да ли је могућа СИРИЗА у Србији? Од тада до данас настао је и ојачао заједнички пројекат двадесет радничких колектива, прогресивних НВО, локалних удружења и револуционарних социјалиста, под именом Леви самит Србије (ЛСС).

Управо ЛСС је организовао успешан скуп подршке грчком народу након изборне победе СИРИЗЕ, а организовао је и запажен блок на првомајском синдикалном протесту ове године. Сваких пар месеци ЛСС одржава трибину у новом граду у Србији и обавештава јавност о свом раду. То су прве идеолошке клице „политичке фурије“ која може да прерасте у „Српску СИРИЗУ“, уколико на време схвате да им подршка ЛГБТ популације није потребна.  Наспрам њих, медијски пропагирани Борко Стефановић и ини „жути политичари“ у свом идеолошком бунту нису далеко одмакли од пубертетске панк провенијенције.

Аутори:Томислав Кресовић, Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: